Közélet

Oroszország hatalmas csapást mért az ukrán energiarendszerre

A következő támadás a föld alatti gáztárolókat érheti, az oroszok bevethetik új, háromtonnás bunkerromboló bombáikat.

Ukrajna vélhetően végleg elvesztette a DnyeproGESZ-t, a legnagyobb, 1500 megawatt (MW) teljesítményű vízerőművét Zaporizzsja közelében. Nyolc orosz rakéta csapódott be március 22-én hajnalban a hatalmas létesítménybe, és szinte teljesen megsemmisítette. 

Az áramhiány miatt gyógyszertárban töltik a mobilokat Harkivban / Fotó: AFP

A következő nagy támadás Ukrajna föld alatti gáztárolóit érheti, amelyek ellen Moszkva vélhetően beveti új, KAB-3000-es bunkerromboló irányítható, háromtonnás légi bombáit. Ezeket Tu–22M3-as nehézbombázókról vagy átalakított Szu–34-es új generációs nehéz vadászbombázókról indíthatják. 

Ukrajna föld alatti gáztároló kapacitása (mintegy 31 milliárd köbméter) az egyik legnagyobb Európában. 

A tárolók feltöltöttségi állapota, a bennük tárolt gáz tulajdonosainak kiléte ismeretlen. Orosz források szerint ezekben a föld alatti létesítményekben nagy mennyiségű, nyugat-európai tulajdonú gázt őriznek. 

A gátak állnak, a gépek tönkrementek

A DnyeproGESZ elleni rakétacsapásról a Magyarországon valamennyi kábeltévécsomagban megtalálható 1+1 ukrán nyelvű hírcsatornán számolt be Jurij Belouszov, az ukrán főügyészség illetékes részlegének a vezetője. Natalja Gumenyjuk a déli ukrán hadseregcsoport szóvivő tisztje szerint újabb támadások várhatók. Az erőművet üzemeltető Ukrenergo igazgatótanácsi elnöke, Volodimir Kudrickoj bejelentette: ez a támadás volt a legnagyobb a több mint két éve folyó háború során. Az ukrán légvédelem teljesítményéről ellentmondásos hírek érkeztek. Van olyan forrás, amely szerint valamennyi (több mint kilencven) támadóeszközt megsemmisítették. Ennek ellentmond, hogy 

az ország csaknem teljes területén megszűnt a villamosenergia-ellátás, sok helyütt az ivóvíz- és a melegvíz-szolgáltatás is.

A gépterem, ahol a DnyeproGESZ erőmű legfontosabb áramtermelő berendezései voltak, teljes egészében megsemmisült. Magát a duzzasztógátat nem érte támadás. Mint a 24tv.ua tévés hírcsatorna jelentette, a gépterem romjai leghamarabb két-három múlva lesznek megközelíthetők. A csatorna kommentátora 

nemcsak energetikai, hanem környezetvédelmi katasztrófaként 

is beszélt az ukrajnai háború időszakának egyik legpusztítóbb orosz csapásméréséről. A televízió szerint maguk a támadók is tisztában voltak a szörnyű, az egész országot sújtó következményekkel, ezért a támadás előtt egy nappal az oroszországi médiában, közösségi fórumokon megjelent a sugallt hír, hogy 

az ukrán hadsereg meg fogja támadni saját vízerőművét, hogy azt aztán az oroszokra foghassák.

Minthogy a támadók nem céloztak a duzzasztógátra, az ökológiai katasztrófa (a vízerőmű duzzasztógátjának a leomlása, a Dnyeper vizének lezúdulása) szerencsére nem következett be, a gátak állnak. Az erőmű központi gépterme, a műszaki berendezések a Dnyeper folyó jobb partján, a gáthoz vezető szárazföldi nyélen álltak. A rakétatámadásban teljesen megsemmisültek, mint ahogy a közelben lévő lakóházak (a közzétett fotók szerint a magyarországi „Kádár-kockákhoz” hasonló), családi házak nagy része is. 

Az egész országban gond van az energiaszolgáltatással

A 24tv.ua csatorna tudomása szerint Ukrajnában több más energetikai létesítményt ért támadás. A megyék szerinti legpusztítóbb támadások: 

1. Harkiv megye. A központot, az energetikai objektumokat legalább 15 csapás érte. A másfél milliós nagyváros elektromosság és vízellátás nélkül maradt. 

2. Zaporizzsja megye. Mintegy 12 rakéta csapódott be, a legsúlyosabb veszteséget Ukrajna legnagyobb vízerőműve szenvedte el. Az erőmű áramkimaradása az egész országot sújtja. 

3. Dnyipro megye. A legnagyobb károkat Krivih Rig (Krivojrog) szenvedte, ahol a kritikus infrastruktúra-elemeket érték csapások. A városban megszűnt az áramellátás, a kórházakat generátorok útján látják el. 

4. Hmelnyickij megye. A kép nagyrészt áttekinthetetlen, a támadások itt is a kritikus infrastruktúrát érték. Helyi források szerint több településen nincs áram- és ivóvízellátás. Halálesetekről, sebesültekről nem tudnak. 

5. Vinnyica megye. Ladizsin városa szenvedte el a legerősebb csapásokat, nincs víz, áram és melegvíz-ellátás. 

6. Lviv megye. A beszámolók foghíjasok. Sztrij járás tudósított Sahid–136-os öngyilkos drónok becsapódásáról, amelyek egy nem részletezett energetikai objektumot értek. 

7. Ivano-Frankivszk (Kárpátalja). Sahidek és ballisztikus rakéták robbantak, a célpontok itt is energetikai objektumok voltak. A jelentések nem szólnak komolyabb áramkimaradásokról. 

8. Nyikolajev megye. Egy energetikai létesítmény kapott találatot 22-én reggel 5.10-kor. Részletek nem ismertek. 

9. Odessza megye. Odessza energetikai létesítményeit is támadás érte, részleteket nem közöltek. 

10. Kirovograd megye. Hasonlóképpen találatokról számolnak be, az egész megyében kikapcsolták az áramszolgáltatást. 

11. Poltava megye. Filip Pronyin, a helyi katonai közigazgatás vezetője arról tájékoztatta a zn.ua-t, hogy a megyében elővigyázatosságból lekapcsolták az áramszolgáltatást. A megyében néhány energiafeltöltő állomást üzemeltetnek, ahol a lakosság feltöltheti telefonjait, kommunikációs eszközeit. 

12. Szumi megye. A megyeközpontban, Szumiban, a konotopi és sosztkinszki járásokban lekapcsolták az áramszolgáltatást, a támadások megrongálták az energiaszolgáltatókat, az átviteli berendezéseket. 

Kijevi források szerint legalább háromféle fegyvert vetettek be a támadók, az iráni eredetű Sahid–136-osokat (Oroszországban Gerany–2-ként ismertek), hipersebességű Kinzsal ballisztikus rakétákat és „közönséges” ballisztikus rakétákat, a feltételezések szerint Iszkander–M-eket. A támadások két hullámban zajlottak le. 

 

 

 

orosz-ukrán háború vízerőmű drónok energiahálózat gáztárolók
Kapcsolódó cikkek