Közélet

Az orosz-ukrán háború 730. napja – a lőszerhiány lehet Ukrajna veszte

A Nyugatról érkezett fegyverek segítettek Ukrajnának felzárkózni az orosz hadigépekkel szemben, viszont a lőszerhiány egy olyan probléma, amellyel nehezen tudnak mit kezdeni. A probléma kezelésére lassan már a takarékoskodás sem jelent megoldást.

A híres 93. ukrán gépesített brigád egyik elrettentő fegyvere az amerikai gyártású M109-es önjáró tarack (ismertebb nevén a Paladin), annak ellenére, hogy a tél folyamán – és azóta is – az orosz erők támadásba lendültek a térségben, most mozdulatlanul áll és csendben figyel, ugyanis a kialakult lőszerhiány miatt a napi rendszerességgel zajló támadásokra csak akkor reagál, ha szükséges. 

Ukrainian soldiers deployed at their artillery positions in Velyka Novosilka
A Nyugatról érkezett fegyverek pontosabbak az orosz hadigépeknél, de a lőszerhiánnyal nem tudnak mit kezdeni az ukránok. Fotó: Anadolu via AFP

Az olyan nyugati tarackok, mint a Paladin, amelyek az összes NATO-hadsereghez hasonlóan szabványos, 155 milliméteres lövedékeket lőnek ki, nagyrészt felváltották Ukrajnában a szovjet korból örökölt tüzérségi fegyvereket. 

Meglehet, hogy az ukrán hadigépek megnövekedett pontossága előnyt jelent az orosz tüzérekkel szemben, de Ukrajnának még így is tetemes lőszerhiánnyal kell szembenézie.

A rengeteg támogatás és fegyverszállítmány ellenére Ukrajna kifogyóban van a lőszerből, a helyzet pedig egyre kétségbeejtőbb. A sürgető szükség láttán az európai országok hozzáláttak a lőszertermelés növeléséhez, de széles körben kritizálták őket az ehhez szükséges idő miatt. A The Kyiv Independent cikke szerint Washington és Kijev is megjegyezte, hogy az Avgyijivka városában történt közelmúltbeli orosz sikerek egyik fő oka, hogy Moszkva jókora lőszerelőnyben van.

A Paladin legénységének 36 éves parancsnoka, Vitalij „Skyba” (akinek vezetéknevét az egység szabályai szerint nem hozták nyilvánosságra) beszélt az Ukrajna és Oroszország közötti lőszerhelyzet különbségéről:

Olyan érzés, mintha csak akkor lőnénk, ha célba találunk, miközben az ő fegyvereik éjjel-nappal lőnek, egész falvakat bombáznak szét.

A parancsnok elmondása szerint nekik csak három lövedékük van célpontonként, ameddig az oroszok bátran kilőnek húszat is. Hozzátette, néha azokat a célpontokat, amelyek kézenfekvők lennének a tüzérségnek, magukra hagyják, mert takarékosságra van szükség. „Ha öt ellenséges katonát látunk együtt, manapság ez nem mindig elég ahhoz, hogy tüzelési parancsot adjak” – mondta Vitalij „Skyba”.

Military mobility of Ukrainian soldiers in the Donetsk Oblast
Az ukránoknak limitálniuk kell az egy célpontra kilőhető lövegeket, nehogy idő előtt kifogyjanak a készleteikből. Fotó: AFP

Roman Holodivszkij, a 43. tüzérdandár ütegparancsnoka hadosztályával a frontvonalon túlra vonult, és a szovjet kori Pion tarackokról teljesen áttért a német gyártmányú PzH2000 önjáró lövegekre. A parancsnok is arról számolt be, hogy utasításba kapták a lövedékek célpontokénti limitálását. „A múltkor személyesen irányítottam egy tüzérségi missziót: láttunk egy ellenséges rohamcsoportot, tökéletes távolságban volt a tüzeléshez.” 

Engedélyt kértem a bevetésre a rangidős parancsnokomtól, és kérvényeztem a maximális tűzerőt is. Öt lövedék kilövésére adtak engedélyt

– mondta Holodivszkij. Amikor a 155 milliméteres lövedékek már elérhetőbbek voltak, Holodivszkij egysége tartalékot halmozott fel, amelyet most kénytelen elkezdeni felhasználni. „A megtakarított lőszerek tárolóinak fele már üres, és már kevesebb utánpótlást kapunk, azt is egyre ritkábban” – tette hozzá a parancsnok. Tovább rontja a helyzetet, hogy az orosz részről kilőtt, előkerült lőszerhüvelyek és fel nem robbant lövedékek azt mutatják, hogy lőszereik gyakran frissen kerültek le Oroszország hatalmas hadiipari komplexumának gyártósoráról.

Az Ukrajnába küldött támogatások azonban folyamatosak: a német szövetségi parlament (Bundestag) elfogadta csütörtökön azt a kormányindítványt, hogy Németország további katonai támogatást nyújtson Ukrajnának, beleértve nagy hatótávolságú fegyverrendszerek és lőszerek küldését, nem szerepel viszont az előterjesztésben az 500 kilométeres hatótávolságú Taurus-rakéták szállítása.

 

16:41

Két éve tart az ukrán háború: a reálpolitika felülírja az elkötelezettségről szóló lózungokat

Közelednek az európai parlamenti választások. Az öreg kontinens politikusai így egyre inkább kénytelenek a választók hangjára figyelni. A washingtoni nyomás ellenére Európa csak óvatosan közelít egy újabb szankciós csomaghoz. Ursula von der Leyen, az EB elnöke pedig levette a napirendről az ukrán EU csatlakozást az EP-választásokig.

14:30

Putyin, a terminátor: bevetjük a mesterséges intelligenciát, csúcstech lett az atom

Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, hogy Oroszország stratégiai nukleáris fegyvereinek csaknem száz százalékát modernizálta, megkezdte a Cirkon rakéták sorozatgyártását, és befejezi más csapásmérő rendszerek tesztelését.

14:29

Kínának is bemosott az EU a 13. szankciós csomaggal, már kétezres a feketelista

Megszavazta az Európai Unió Tanácsa az Oroszország elleni tizenharmadik szankciós csomagot. Az új intézkedések már a korábbi szankciókat aláásó, nem orosz cégeket is célba veszik. Négy kínai vállalat is felkerült a feketelistára, ami feszültséget okoz az unió és Peking között.

14:28

Újabb hitelrészletről állapodott meg Ukrajna és az IMF

Az IMF igazgatósága március második felében dönthet véglegesen a harmadik, nyolcszázmillió dolláros részlet megadásáról.

14:26

Két éve tart az orosz-ukrán háború – félő, hogy a nyugat elveszíti Ukrajnát

A Nyugat nem mondott le Ukrajnáról. De kockázatkezelési technikái azt mutatják, hogy szeretné lezárni a konfliktust, és megegyezni Putyinnal, lehetőleg minél előbb.

09:27

Közel tízezren érkeztek Ukrajnából csütörtökön

Az ukrán-magyar határszakaszon 4652-en léptek be Magyarországra csütörtökön, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5081-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte péntek reggel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 50 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.
 

lőszerhiány ukrán front M109 háború Ukrajna
Kapcsolódó cikkek