Japán kedden jóváhagyta a haditechnikai eszközök átadására vonatkozó szigorú szabályainak további enyhítését, hogy lehetővé tegye az Egyesült Királysággal és Olaszországgal közösen fejlesztett, 2035-re tervezett jövőbeli vadászrepülő-exportját.

The Lockheed Martin F-35 Lightning II is seen during the Chitose Air Base Air Festival in Chitose City, Hokkaido Prefecture on July 30, 2023.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Naoki Haranaka / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Japán lebontja a pacifizmust: egyre több fegyvert visznek a világpiacra / Fotó: Haranaka Naoki / Jomiuri / AFP

A tokiói kormány elfogadta a módosítást 

– közölte kedden szóvivője, Hajasi Josimasza. A lépés csak formalitás volt, mivel a kormánykoalíció már tíz nappal ezelőtt jóváhagyását adta.

Japán pacifista alkotmánya miatt erősen korlátozza fegyverexportját. A korlátozást azonban sorozatosan enyhítik, legutóbb 2023 végén engedélyezték a szigetországban licenc alapján gyártott amerikai Patriot légvédelmi rakéták eladását az Egyesült Államoknak.

Japán és Észak-Korea tárgyalóasztalhoz ülhet

A két ország kapcsolata régóta nem mentes a feszültségektől. A japán kormányfő a legmagasabb szinten szeretne egyeztetni Észak-Koreával.

A kedden jóváhagyott új módosítás kizárólag az Egyesült Királysággal és Olaszországgal közösen fejlesztett új generációs (GCAP) vadászrepülőgépekre vonatkozik.

Japán engedélyezi, hogy ezt a repülőgépet olyan harmadik országokba exportálják, amelyekkel haditechnika- vagy haditechnológia-átadási megállapodása van, így az Egyesült Államokba, Franciaországba, Ausztráliába, Indiába, a Fülöp-szigetekre és az Egyesült Arab Emírségekbe.

Ezen túlmenően 

a repülőgépek eladását csak olyan országoknak engedélyezik, amelyek nem vesznek részt aktív konfliktusokban, és minden egyes tervezett eladást a japán kormánynak jóvá kell hagynia.

A fegyverkivitelre vonatkozó japán korlátozás eddig megnehezítette a GCAP-program megvalósítását. A leendő vadászrepülőgépek harmadik országokba történő értékesítése ugyanis segíthetne az igen magas fejlesztési költségek megtérülésének.

A 2022 végén elfogadott új nemzetbiztonsági doktrína értelmében Japán öt év alatt jelentősen növeli védelmi költségvetését, hogy alkalmazkodjon a szomszédai részéről (Észak-Korea, Kína és Oroszország) jelentkező kihívásokhoz.