A sorkatonaság három hónapos időtartamra való bevezetését fontolgatják, illetve önkéntesen hat-kilenc hónapos szolgálat lehetőségén is dolgoznak – jelentette ki Aleksandar Vucic szombaton, a zarkovói Katonai Műszaki Intézetbe tett látogatása alkalmával–  írja a Magyar Szó a Vajdasági RTV-re hivatkozva.

Day of Serb Unity, Freedom and the National Flag in Serbia's Nish
Fotó: Sasa Dordevic / AFP

Egy egész csapat dolgozik a sorkatonasággal kapcsolatos aktusok és tervezetek kidolgozásán, konkrétumokról csak akkor beszélhetünk, ha mindent megvizsgáltunk és felelős döntést hoztunk a kérdéssel kapcsolatban

– mondta Aleksandar Vucic. Az államfő arra is emlékeztetett, hogy a Szerb Katonaság kötelékében dolgozók az eddigi 12,5 százalékos és a 25 százalékos béremelés mellett további bérnövekedésre számíthatnak. 

„Szerbiának sokkal erősebbnek kell lennie mindenkinél a környéken”

A horvát Index.hr hírportál beszámolója szerint Vucic azt is mondta, hogy Szerb Hadseregnek kétszer olyan erősnek kell lennie, mint most, ráadásul folyik a munka az új fegyverek kifejlesztésén. Várhatóan szerb cégek olyan drónok olcsóbb verzióinak gyártásán dolgoznak majd, amelyek hasonlók lennének a kínaiak által gyártottakhoz. 

Vucic azt mondta, Szerbia katonailag semleges ország, de meg kell védenie a szabadságát, és

sokkal erősebbnek kell lennie mindenkinél a környéken.

Épp ezért a szerb hadsereg átfogó átalakítását vezényelnék le a közeljövőben, erről azonban nem árult el részleteket.