Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők korábbi főparancsnokát nevezték ki az ország egyesült királyságbeli nagykövetének. Ezt a döntést március 7-én, csütörtökön jelentették be az ukrán külügyminisztérium honlapján. „2024. március 7-én, csütörtökön Ukrajna elnöke elfogadta Valerij Zaluzsnij jelölését Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának ukrán rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének posztjára” – áll a közleményben.

Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine Valerii Zaluzhnyi takes part in a ceremony marking Ukraine's Independence Day, in Kyiv on August 24, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by SERGEI CHUZAVKOV / AFP)
Fotó: AFP

A brit fél agreman iránti kérelmet küldött (egy állam előzetes hozzájárulása egy bizonyos személy kinevezéséhez egy másik ország diplomáciai képviseletének élére) – tette hozzá az ukrán külügyminisztérium.

Zaluzsnyij és Zelenszkij már régóta nem ápol jó viszonyt, az ukrán elnök pedig már február elején fel is kérte a hadsereg főparancsnokát, hogy mondjon le pozíciójáról, aki ezt akkor elutasította. Később viszont már sikerült alkut kötnie az elnöknek és a főparancsnoknak. Volodmir Zelenszkij ukrán elnök végül menesztette Valerij Zaluzsnijt, az ukrán hadsereg főparancsnokát, ám nem hagyta, hogy a tábornok üres kézzel távozzon, ugyanis még ugyanaznap átadta neki az Ukrajna Hőse kitüntetés arany csillagát, amely a legmagasabb ukrán állami kitüntetés.