A diplomáciai képviseletek sérthetetlenségére hívta fel a figyelmet helyi idő szerint szombaton António Guterres ENSZ-főtitkár, egyúttal aggodalmát fejezte ki az ecuadori hatóságok Mexikó quitói nagykövetsége elleni razziája miatt. 

Jorge Glast a mexikói nagykövetségről vitték el az ecuadori hatóságok / Fotó:  ECUADORIAN POLICE/AFP

A főtitkár – akit szóvivője, Stéphane Dujarric idézett – kiemelte: minden ilyen jellegű művelet aláássa a nemzetközi kapcsolatokat. Felszólította Ecuadort és Mexikót, hogy "békés úton rendezzék nézeteltéréseiket". 

Az ecuadori hatóságok pénteken erőszakkal behatoltak Mexikó quitói nagykövetségére, és letartóztatták Jorge Glas volt ecuadori alelnököt, aki politikai menedékjogot kapott Mexikótól. Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök ezt követően elrendelte a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Ecuadorral. 

Az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) szintén elítélte az ecuadori hatóságok lépését, közleményben pedig ugyancsak a diplomáciai képviseletek sérthetetlenségét hangoztatta. 

Brazília és az Egyesült Államok is elítélte az akciót

A latin-amerikai térség meghatározó politikai szereplője, Brazília kormánya külön is elítélte Ecuador lépését, mivel az „egyértelműen megsértette” a nemzetközi normákat, amelyek tiltják az ilyen jellegű razziákat egy külföldi nagykövetségen. A brazil külügyminisztérium közleménye szerint Ecuador nagykövetség elleni lépését "határozottan el kell utasítani, bármi is indokolja annak végrehajtását", egyúttal Brazília szolidaritását fejezte ki Mexikóval. 

Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője a Reuters tudósítása szerint közleményében azt mondta, hogy az Egyesült Államok elítéli a diplomáciai képviseleteket védő egyezmény bármilyen megsértését.

A korrupcióval vádolt Glas 2017 és 2022 között már letöltötte a börtönbüntetését, mert másokkal együtt kenőpénzt fogadott el különböző vállalkozásoktól állami megbízásokért cserébe. A mexikói külügyminisztérium tavaly decemberben számolt be arról, hogy a politikus menedékjogot kért az ország quitói nagykövetségén.

Daniel Noboa ecuadori elnök kormánya azzal érvelt Glas letartóztatása mellett, hogy a menedékjogi védelem jogellenes a volt alelnök ellen felhozott korrupciós vádak miatt. A nemzetközi jog szerint azonban a nagykövetségek az általuk képviselt ország szuverén területének minősülnek.