Közélet

Izrael direkt vonná be a háborúba Iránt? - fontos oka lenne rá

Eszkalálódhat az izraeli háború. Az Iszlám Forradalmi Gárdához közel álló médiaforrások megnövekedett mozgást jeleznek a rakétakilövő állomásokon Irán északi és nyugati régióiban. A feltételezések szerint Irán megtorlást tervez.

Újabb fejlemény mutat az Izraeli háború eszkalálódása irányába. Edy Cohen izraeli riporter szerint Izrael szándékosan próbálja bevonni Iránt a teljes háborúba, hogy megsemmisítse az összes nukleáris létesítményét. Ez azonban kevésbé valószínű fordulat, mivel Iránnak igen szűk a mozgástere, és Izrael esetleges megtámadásával egy az Egyesült Államokkal szemben vívott háborút kockáztatna meg. Mindenesetre a mai napon Ali Khamenei iráni ajatollah bosszút ígért egy szíriai izraeli légitámadásért, amelyben magas rangú katonatisztek haltak meg.

Iranian Leader Ali Khamenei
 Ali Khamenei iráni ajatollah bosszút ígért Izraelnek / Fotó: Anadolu via AFP

Irán legfelsőbb vezetője kedden kijelentette, hogy „Izraelt megbüntetik” az előző napi támadásért, amelyben az Iszlám Forradalmi Gárda (IRCG) tagjai – köztük két tábornok – meghaltak az iráni damaszkuszi nagykövetség épületében. A támadás és a retorika arős aggodalmat kelt aziránt, hogy Izrael gázai háborúja a súlyos konfliktus kiterjesztésével fenyeget a térségben.

Az X közösségi portálon pedig már az terjed, hogy az IRCG által támogatott csatornák jelentései megnövekedett mozgást jeleznek a rakétakilövő állomásokon Irán északi és nyugati régióiban. A feltételezések szerint ha Irán megtorlást tervez, az valószínűleg ma este fog megtörténni, mivel ez a ramadán 23. éjszakája, ami fontos alkalom a síita muszlimok számára.

Az Iszlám Forradalmi Gárda parancsnokának, Mohammad Reza Zahedinek a damaszkuszi légicsapásban bekövetkezett halála egy korszak végét jelenti Irán számára. A Jerusalem Post cikke szerint a korszakot egy a közösségi médiában keringő fotó foglalja össze, amelyen Zahedi, Kasem Solejmani, az IRGC Quds Force parancsnoka, Imad Mugnijeh, a Hezbollah vezetője, Hasszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője és Ahmed Kazemi, az IRGC parancsnoka látható. Közülük négy már meghalt, csak Naszrallah maradt.

Bosszút hirdetett az Iszlám Forradalmi Gárda is

Irán válasza kíméletlen lesz – mondta Hoszein Akbari, Teherán damaszkuszi nagykövete, aki szintén jelen volt a hétfői támadáskor, de nem sérült meg. Damaszkuszban az iráni és a kanadai nagykövetség között lévő épületet vette célba és rombolta le teljesen egy légicsapás hétfőn reggel. Az Iszlám Forradalmi Gárda Izraelt tette felelőssé a csapásért, amely azóta hivatalosan nem kommentálta a támadást.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa is foglalkozik az üggyel

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedd este ülésezett, hogy megvitassa Izrael közelmúltbeli támadását az iráni damaszkuszi konzulátus ellen, amely a mostai információk szerint 13 ember halálát okozta, és egy diplomáciailag védett épület lebombázásával zajlott le. Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság az ülésen kifejezte, hogy nagyon aggódik Izrael szíriai támadásai miatt, de szerintük ez azzal indokolható, hogy Irán támogatja a Hezbollahot és a Hamászt. Az Egyesült Királyság képviselője konkrétan elítélte Iránt Palesztina támogatásáért a biztonsági tanács ülésén. Iráni tüntetők közben az utcán követelnek bosszút Izrael ellen.  

 

izraeli háború Iszlám Forradalmi Gárda damaszkusz IRCG bosszú
Kapcsolódó cikkek