Közélet

Irán megfenyegette Izraelt: kíméletlen válasz készül a szíriai konzulátus lebombázására

Irán szíriai konzulátusát ért hétfői rakétatámadásban legalább három magas rangú katonai vezető halt meg. Az Iszlám Forradalmi Gárda egyértelműen Izraelt tette a felelőssé. Amerika állítólag már tisztázta magát, hogy nem vett részt az akcióban.

Irán válasza kíméletlen lesz – mondta Hoszein Akbari, Teherán damaszkuszi nagykövete, aki szintén jelen volt a hétfői támadáskor, de nem sérült meg. Damaszkuszban az iráni és a kanadai nagykövetség között lévő épületet vette célba és rombolta le teljesen egy légicsapás hétfőn reggel. Az Iszlám Forradalmi Gárda Izraelt tette felelőssé a csapásért, aki azóta hivatalosan nem kommentálta a támadást.

Irán megfenyegette Izraelt: kíméletlen válasz készül a szíriai konzulátus lebombázására /Fotó: AFP

Irán külügyminisztere, Hoszein Amirabdollahián a csapást „minden nemzetközi egyezmény megsértésének” nevezte. A külügyminisztérium egyik szóvivője azt nyilatkozta az iráni állami tévének, hogy Teherán dönt majd az „agresszor elleni válasz és büntetés” típusáról. A Sky News arról számolt be, hogy 

az Egyesült Államok már felvette a kapcsolatot Iránnal és biztosította arról, hogy nincs köze a támadáshoz. 

Legalább három dandártábornok halt meg a támadásban, köztük az IRGC szíriai és libanoni vezérkari főnökét, valamint Mohammad Reza Zahedi tábornokot, a Quds haderő legfelső parancsnokát Szíriában. A magas rangú tisztek kiiktatása más szempontból is fontos üzenetet küld Iránnak és mindazoknak, akik Izrael ellen törnek. A légi támadás ugyanis sebészi pontosságú volt, és nyilván hihetetlenül jól felderített körülmények után lett végrehajtva.

 

irán izraeli háború damaszkusz rakétatámadás Szíria
Kapcsolódó cikkek