Közélet

Sebészi pontossággal eliminálta az Iszlám Forradalmi Gárda tábornokait Izrael

Most úgy tűnik, hogy legalább 3 dandártábornokot kiiktattak a mai rakétatámadás során. Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter közölte: Teherán Izraelt tartja felelősnek a támadásért. Leszögezte: a konzulátus elleni csapás a nemzetközi egyezmények megsértésének számít.

Izrael légicsapása Damaszkuszban (Szíria) az iráni konzulátuson 8 embert ölt meg, köztük Hossein Amir Allah-t, az IRGC szíriai és libanoni vezérkari főnökét, valamint Mohammad Reza Zahedi tábornokot, a Quds haderő legfelső parancsnokát Szíriában. Nagy kudarc ez Irán számára Szíriában.

Fotó: Twitter.com / sentdefender

De a magas rangú tisztek kiiktatása más szempontból is fontos üzenetet küld Iránnak és mindazoknak, akik Izrael ellen törnek. A légi támadás ugyanis sebészi pontosságú volt, és nyilván hihetetlenül jól felderített körülmények után lett végrehajtva. Szíria fővárosában, Damaszkuszban ugyanis az iráni és a kanadai nagykövetség között lévő épületet vette célba és rombolta le teljesen ma reggel egy izraeli légicsapás. Az iráni állami média megerősítette, hogy Mohammad-Reza Zahedi és Mohammad-Haji Rahim mellett Hossein Amirollah dandártábornok, az IRGC szíriai és libanoni Quds haderejének vezérkari főnöke is meghalt a damaszkuszi izraeli légicsapásban. Most úgy tűnik, hogy legalább 3 dandártábornokot kiiktattak a mai rakétatámadás során. 

Az Al Arabiya jelentése szerint körülbelül hat ember halt meg az iráni nagykövetség melletti épület elleni támadásban, köztük Mohammad Reza Zahedi, az IRGC egyik magas rangú vezetője Szíriában és Libanonban. Zehadi korábban az IRGC légierejét és szárazföldi haderejét irányította, jelenleg pedig a Quds Force egyik legfelsőbb parancsnokaként szolgál. Ez a csapás az izraeli haditengerészeti eszközök elleni tegnap esti dróntámadás után történt, amelyet Izrael jelentős eszkalációnak és az iráni meghatalmazottak kifinomultságának szintjének tekintett a térségben.

 Az iráni állami televízió közölte, hogy a halottak között több diplomata van.
„Szíria határozottan elítéli az ártatlan emberek életét követelő aljas izraeli terrortámadást Irán damaszkuszi konzulátusa ellen” – jelentette ki a helyszínre látogató Fejszál Mekdad szíriai külügyminiszter. Hangsúlyozta: „Izrael agressziójával nem tudja befolyásolni Irán és Szíria viszonyát”.

Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter közölte: Teherán Izraelt tartja felelősnek a támadásért. Leszögezte: a konzulátus elleni csapás a nemzetközi egyezmények megsértésének számít. A SANA szíriai állami hírügynökség hétfői közlése szerint a légvédelem „ellenséges célpontokat” semmisített meg Damaszkusz térségében.

Izrael az utóbbi években számos légicsapást mért szíriai célpontokra, a hadsereg, valamint a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők, köztük a Hezbollah libanoni síita milícia és az iráni Forradalmi Gárda infrastruktúrája ellen. Az izraeli vezetés többször leszögezte: mindent megtesz azért, hogy Irán ne vethesse meg lábát Szíriában, különös tekintettel a Golán-fennsík térségére. Izrael a Gázai övezeti háború kitörése óta fokozta szíriai támadásait.

Irán szíriai nagykövete azt mondta az izraeli támadás után, hogy: 

A cionista ellenség NEM tisztel semmilyen nemzetközi normát. Mi az ellenálló nép mellett állunk, és nem félünk ennek az entitásnak a bűnözésétől. Az agresszió annak az entitásnak a valóságát tükrözi, amely nem ismer el semmilyen nemzetközi törvényt. és mindent az emberiséggel ellentétesen tesz. Irán válasza Izrael damaszkuszi konzulátusunk elleni célpontjaira kemény lesz.

 

 

izraeli háború vezérkari Hossein Amirollah Mohammad Reza Zahed Damaszkusz
Kapcsolódó cikkek