A szerb külügyminiszter szégyennek, a koszovói köztársasági elnök győzelemnek tartja Koszovó csatlakozásának támogatását az Európa Tanácshoz. 

„A szégyen napja a kedd, amikor az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése megszavazta azt jelentést, amely Koszovó Európa Tanácsba történő felvételéről szól” – hangsúlyozta Ivica Dacic szerb külügyminiszter a voksolást követően kiadott közleményében. Vjosa Osmani koszovói köztársasági elnök úgy fogalmazott: „Végre meghallották az európaiak hangját.” A Nyugat-Balkán puskaporos hordója a robbanás határán.

balkán
Robbanhat a Balkán puskaporos hordója / Fotó: AFP

A Koszovó felvételét támogató jelentést a jelen lévő 171 képviselő közül 131 támogatta, 29 ellene szavazott, 11 pedig tartózkodott.

A szerb diplomácia vezetője szerint a történelem során először fordul elő, hogy arra tesznek javaslatot, felvegyenek-e „valamit, ami nem is állam”, emellett pedig nem is teljesíti a felvételi követelményeket az emberi és szabadságjogok terén.

Ellenkezőleg, már tizenegy éve megtagadja, hogy létrehozza a koszovói szerb önkormányzatok közösségét, ami a nemzetközi kötelezettségük, és a szerb nép ellen terrorpolitikát és etnikai tisztogatást folytat

– idézte a külügyminisztérium közleményét a szerbiai közszolgálati televízió.

Súlyos, nemzeti létüket veszélyeztető híreket kaptak a szerbek – Vucic nyugtat: Szerbia nyerni fog!

„A következő napokban bemutatom Szerbia lakosságának az összes előttük álló kihívást. Nehéz lesz, az eddigi legnehezebb. Harcolni fogunk. Szerbia nyerni fog” – közölte Aleksandar Vucic szerb elnök.

A szerb külügyminiszter szerint a döntést a nemzetközi nagyhatalmak nyomására hozták meg, ezzel azonban magának az Európa Tanácsnak és a nemzetközi jogrendnek az alapjait ásták alá.

A területi egység milyen elvéről fognak a jövőben beszélni, ha éppen most sértették meg Szerbia területi egységét

– tette fel a kérdést. Hozzátette: Szerbia minden erejével folytatja a harcot, hogy május 16-án a miniszterek tanácsa ne hagyja jóvá ezt a döntést.

Meglátjuk mennyit ér a nemzetközi közösség ígérete, amelyet Aleksandar Vucic elnöknek tettek, hogy Koszovót mindaddig nem fogják felvenni az Európa Tanácsba, amíg nem hozza létre a koszovói szerb önkormányzatok közösségét. Vagy kiderül, hogy ez is hazugság volt

– fogalmazott Ivica Dacic.

Vjosa Osmani koszovói köztársasági elnök szerint viszont az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében most végre „meghallották az európaiak hangját”, és most már csak egyetlen lépés van hátra a szervezetbe történő belépéshez. A koszovói államfő az X-en (korábbi nevén Twitter) megköszönte mindazok támogatását, akik Koszovó felvételére szavaztak, és akik folyamatosan támogatják a koszovói népet.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki egyoldalúan a függetlenségét, de ezt Belgrád azóta sem ismeri el. A túlnyomórészt albánok lakta egykori dél-szerbiai tartomány függetlenségét több mint száz ország ismerte el eddig. A kétoldalú kapcsolatok rendezése mindkettejük esetében az európai integráció alapfeltétele. A két fél között 2013-ban kezdődött a kapcsolat rendezését célzó egyeztetés brüsszeli közvetítéssel, ám előrelépést a fontos kérdésekben nem tudtak elérni.