BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Reagált Putyin szavaira Zelenszkij: legitim vezetőnek tartja magát és nem fontolgat tűzszünetet

Volodimir Zelenszkij szerint Ukrajna számára egy tűzszünet veszélyes lenne, ezért nem is gondolkodik ebben a megoldásban.

Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy nem veszi fontolóra tűzszüneti megállapodás megkötését Oroszországgal. Vlagyimir Putyin orosz elnök nyilatkozatára reagálva, miszerint Ukrajnának jelenleg nincs legitim vezetője, azt mondta, egy illegitim elnök szava nem számít, elég csak elolvasni az ukrán jogszabályokat, abban minden le van írva.

Zelenszkij
Fotó: AFP

„Egy tűzszünet ma (...) számunkra nagyon veszélyes” – mondta az ukrán elnök a kazah, kirgiz és üzbég tömegtájékoztatási eszközöknek adott interjúban, amelyet az Orda.kz kazah portál hozott nyilvánosságra YouTube-csatornáján. Zelenszkij szerint az orosz erők pozícióik megerősítésére használnának ki egy tűzszünetet. Egy ilyen megállapodásnak csak akkor lenne értelme, ha a csapatok a „határvonalakon” tartózkodnának – mondta.

Tegnap a Kremlben dolgozó több névtelen forrás szerint Vlagyimir Putyin kész a tűzszünetre. Az orosz elnök kész megállítani az ukrajnai háborút egy tárgyalásos tűzszünettel, amely elismeri a jelenlegi harctéri vonalakat – közölte négy orosz forrás a Reuters hírügynökséggel. Vlagyimir Putyin környezetében zajló megbeszéléseket ismerő három forrás állítja, hogy az orosz vezetőség csalódottságát fejezte ki a tanácsadók egy kis csoportjának amiatt, mert szerintük a Nyugat által támogatott kísérletek akadályozzák a tárgyalásokat, valamint akadályt jelent Volodimir Zelenszkij ukrán elnök döntése is, hogy elzárkózik a béketárgyalásoktól.

Korábban Emmanuel Macron francia elnök állt elő azzal a kezdeményezéssel, hogy a párizsi olimpiai játékok idejére minden fegyveres konfliktusban hirdessenek tűzszünetet. Tavaly Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azt javasolta, hogy hirdessenek tűzszünetet a csapatok mozgatása nélkül, de Kijev ezt elutasította, mondván, hogy „Ukrajnának joga van csapatainak és technikájának áthelyezésére saját területén, ha ezt szükségesnek tartja”.

Zelenszkij 2022 november közepén 10 pontos béketervet terjesztett elő, és Kijev azóta minden más béketervet elutasított, leszögezve, hogy kizárólag saját békeformulájához ragaszkodik. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő kijelentette, hogy ez a kezdeményezés nem veszi figyelembe Moszkva álláspontját, és valójában újabb próbálkozás az Egyesült Államok részéről egy európai konfliktus kirobbantására.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.