Közélet

Áttörés az orosz-ukrán háborúban: Putyin tűzszünetet akar Ukrajnával

A Kremlben dolgozó több névtelen forrás szerint Vlagyimir Putyin kész a tűzszünetre.

Az orosz elnök kész megállítani az ukrajnai háborút egy tárgyalásos tűzszünettel, amely elismeri a jelenlegi harctéri vonalakat – közölte négy orosz forrás a Reuters hírügynökséggel. Vlagyimir Putyin környezetében zajló megbeszéléseket ismerő három forrás állítja, hogy az orosz vezetőség csalódottságát fejezte ki a tanácsadók egy kis csoportjának amiatt, mert szerintük 

a Nyugat által támogatott kísérletek akadályozzák a tárgyalásokat, valamint akadályt jelent Volodimir Zelenszkij ukrán elnök döntése is, hogy elzárkózik a béketárgyalásoktól.

Vlagyimir Putyin árgus szemekkel figyeli a nyugati szövetségesek közti repedéseket.
Fotó: Illyés Tibor / MTI

A Reuters hírügynökség több orosz forrásból úgy értesült, hogy Putyin a jelenlegi frontvonalak mentén kész egy tűzszüneti megállapodásra. 

Putyin tud harcolni, ameddig csak kell, de készen áll a tűzszünetre is – a háború befagyasztására

– fogalmazott az egyik névtelen forrás, aki Putyin környezetében dolgozott, és ismeri a legmagasabb szintű tárgyalásokat a Kremlben. A Reuters a béketárgyalások lehetőségéről összesen öt emberrel beszélt, mindannyian Putyinnal dolgoznak vagy dolgoztak együtt, illetve a politikai és üzleti világban vezető beosztásban tevékenykednek. Az ötödik forrás nem kommentálta a háború befagyasztását a jelenlegi frontvonalakon. 

Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov a hírre reagálva kijelentette, hogy az orosz elnök már többször is világossá tette, Oroszország nyitott a párbeszédre a céljai elérése érdekében, mondván, az ország nem akar „örök háborút”. Ukrajna külügy- és védelmi minisztériuma egyelőre nem kommentálta a béketárgyalásokról szóló hírt. Andrej Belouszov védelmi miniszter múlt heti kinevezése egyes nyugati katonai és politikai elemzők szerint tartós háborús alapokra helyezi az orosz gazdaságot egy elhúzódó konfliktus megnyerése érdekében. 

Kicsoda Andrej Belouszov, az új az orosz védelmi miniszter?

Több mint egy évtized után leváltották Szergej Sojgut. Helyére a közgazdász végzettségű Andrej Belouszov került, akinek gatyába kell ráznia az ellátási problémáktól szenvedő orosz hadsereget.

A források szerint márciusban új, hatéves mandátumra újraválasztott Putyin inkább arra használja fel Oroszország jelenlegi lendületét, hogy maga mögött tudja a háborút. Az új védelmi miniszterről közvetlenül nem nyilatkoztak. A Kreml felsőbb soraiban folytatott beszélgetések alapján a hírügynökség azt írja, hogy két forrás szerint Putyin azon a véleményen van, hogy a háborúban elért eddigi nyereség elegendő ahhoz, hogy győzelemként adja el a háború eredményeit az orosz népnek. 

 

Putyin Ukrajna orosz-ukrán háború tűzszünet
Kapcsolódó cikkek