Közélet

Rendkívüli: meglőtték Robert Fico szlovák miniszterelnököt – Percről percre követjük az eseményeket – videó

A feltételezett elkövetőt őrizetbe vették. A helyszínt és a környéket evakuálták, Robert Ficot azonnal kórházba szállították, a kormányfő az életéért küzd. Cikkünk frissül.

Lövések dördültek a szlovák kormány nyitrabányai (Handlová) kihelyezett kormányülésén. A lövések Robert Fico kormányfőt érték – számolt be róla az Új Szó felvidéki hírportál.

Robert Fico
Robert Fico / Fotó: AFP

A szlovák Denník N hírportál beszámolója szerint Ficót a helyi kultúrház előtt érte a támadás, ahol a kormányülést is tartották. A lap helyszíni tudósítója a lövéseket ugyan nem látta, csak a hangját hallotta. Annak ugyanakkor szemtanúja volt, amikor a testőrök felemelték a földről a miniszterelnököt, autóba tették, majd elvitték a helyszínről.

Sajtóhírek szerint Ficót a mellkasán és gyomrán érték a lövések. A lövések azt követően dördültek el, hogy valaki azt kiabálta, hogy „Robo, gyere ide”. Szemtanúk szerint a kormányfő pillanatokkal a merénylet előtt lépett ki az épületből, hogy üdvözölje a tömeget. Épp kezet fogott volna valakivel, amikor az első lövés eldördült. A helyszínen négy-öt lövést is hallani lehetett. A merénylőt a rendőrök elfogták. Egyes információk szerint egy 71 éves lévai férfi az elkövető, aki legálisan tartott fegyverrel hajtotta végre a merényletet.

A Világgazdaság szlovákiai tudósítójának információi szerint a politikus egy találat a mellkasán, egy a gyomrán, egy pedig a lábán érte. A hírek szerint Robert Fico állapota súlyos lehet, mert a mentőhelikopter a helyszíntől 150 kilométerre fekvő Pozsonyba akarta vinni a kormányfőt, azonban hivatalos Facebook-oldalán arról számoltak be, hogy az életveszélyes állapotban lévő 59 éves honatyán azonnali beavatkozást kellett elvégezni, ezért végül mégis a besztercebányai kórházban látták el. Az intézmény szóvivője a Sky Newsnak úgy nyilatkozott, hogy Fico tudatánál volt, amikor kórházba vitték, ahol állapotát stabilizálták, majd egy magasabb szintű intézménybe szállították. Továbbra is életveszélyben van.

A Smer elnökén még 2016-ban sikeres bypass-műtétet hajtottak végre.

A merénylet tényét a parlament alelnöke, Lubos Blaha is megerősítette, aki bejelentette, hogy a kormányülést felfüggesztették – írta a TASR szlovák hírügynökség. A parlamenti elnökség ugyanakkor délután 15:30-kor válságülést tart, ahol a frakciók egyeztetnek a kialakult helyzetről. Amennyiben az októberben újra megválasztott Fico hosszabb ideig nem tudja ellátni feladatait, akkor valamelyik miniszterelnök-helyettesnek kell helyettesíteni. Jelenleg négy ilyen ember van a kormányban, de közülük Robert Kalinák a legesélyesebb a posztra, mivel ugyanannak a pártnak a tagja (Smer), mint Fico. A már megválasztott, a köztársasági elnöki hivatalt június 15-én átvevő Peter Pellegrini megszakította külföldi útját, és hazatér.

 

 

 

22:22

Fico műtéte véget ért, mélyaltatásban van

Robert Fico műtéte véget ért, 3 óra 40 percig tartott, tájékoztat a TA3 hírtelevízió. A TA3 szerint Fico jelenleg mélyaltatásban van, és így is marad a következő órákban.

Robert Fico sok vért vesztett, egy golyó a mellkasában maradt, egy golyó a beleiben okozott sérülést, egy pedig az egyik végtagját sebesítette meg.

Az orvosok mindent megtettek, most már Robert Fico szervezetén múlhat, hogyan sikerül megküzdenie a sérüléseivel.

21:45

Szlovák védelmi miniszter: a Fico elleni merénylet politikai hátterű volt

„Most sokaknak tükörbe kellene nézni. Mi most Robert Fico életéért harcolunk” – mondta Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter. „Nem mi beszéltünk bosszúról” – mondta Kalinák a sajtótájékoztatón, majd hozzátette, hogy nem ők lesznek azok, akik ítéletet fognak hozni.

Kalinák ismételten hangsúlyozta, hogy a Fico ellen merénylet politikai hátterű volt.

„Ez kétséget kizáró és ezt önök is tudják” – mondta a miniszter, majd úgy folytatta, hogy „nem találok szavakat arra, minek vagyunk ma tanúi. Nem tudom, mondhatjuk-e, hogy Szlovákia megváltozott”. 

20:37

Hamisnak bizonyultak a korábbi hírek Fico állapotáról: a miniszterelnök órák óta a műtőben van, súlyos az állapota

Robert Fico 3,5 órája műtőben van, az élete még mindig veszélyben van – tájékoztatott Erik Kalinak szlovák védelmi miniszter. Kalinák a tájékoztatón kijelentette, hogy a miniszterelnök állapota nagyon összetett, több belső szerve súlyosan megsérült a mellkasát és hasfalát ért lövések miatt. Korábban olyan hírek jelentek meg a Denník N hírportálon, mely szerint Fico magához tért és kommunikál, ám később ezeket magyarázat nélkül visszavonták.  

20:24

Megszólalt Fico merénylőjének a fia

A Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni támadás gyanúsítottja a 71 éves lévai Juraj Cintula, aki ellenzéki aktivista és költő. Az állítólagos lövöldöző fiát is sokkolta a helyzet, és megerősítette, hogy apja legálisan birtokolta fegyverét. 

Fogalmam sincs, hogy az apámnak mi volt a szándéka, mit tervezett, vagy miért történt mindez

– mondta. 

20:14

Fico magához tért, az állapota stabil

A szlovák miniszterelnök magához tért az életmentő műtét után, az állapota stabil. Robert Fico már képes kommunikálni a körülötte lévőkkel és sajtótájékoztatót tartanak az eseményekről. 

20:13

Fico elleni merénylet: forrong az ország, politikai háború körvonalazódik Szlovákiában

Pattanásig feszült a politikai helyzet Robert Fico elleni merénylet után Szlovákiában, pártok képviselői egymást és a sajtót hibáztatják a történtekért, miközben a miniszter elnök életéért még küzdenek az orvosok.

19:21

Fico elleni merénylet: Szlovákia megbénult – a parlament nem ülésezik, a politikusok rettegnek

Felfüggesztették a szlovák parlament ülésezését, miután merényletet követtek el Szlovákia miniszterelnöke ellen. Robert Fico életveszélyben van, a politikusok védelmét megerősítették.

18:06

Fico még mindig műtőben van

A Denník N értesülései szerint Robert Fico szlovák miniszterelnököt továbbra is műtik. Életveszélyben van.

17:57

Embargó alatt állnak a Fico állapotára vonatkozó hírek

A Robert Fico egészségi állapotára vonatkozó információk embargó alatt állnak. Az Új Szó információi szerint a besztercebányai sürgősségi osztály orvosi személyzetétől elvették a mobiltelefonjaikat. Robert Ficón CT-vizsgálatot végeztek. Azt, hogy milyen egyéb vizsgálatokon esett át, nem tudni.

17:41

Robert Fico elleni merénylet: az egyik legjobb magyar testőr szerint ez történhet most Szlovákiában

"Egy általános protokollt kell minden egységnek kidolgoznia, amikor a feladatát elkezdi. Ezek közé tartozik az egészségügyi háttér előzetes feltérképezése, felmérése és biztosítása a védett személy esetében. Olyanokra is ki kell térni, mint a vércsoportja, a betegségei, az allergiái, de még az intoleranciái is. Ezen felül egy másik, kész terv alapján működő gépezet beindításáról is gondoskodni kell, melynek részese a mentőszolgálat és a helyszínhez legközelebb eső kórház is. Utóbbinak rendelkezésre kell állnia folyamatosan” – mondta a Világgazdaságnak Pomozi Sándor dandártábornok.

17:33

Megszólalt a szlovák elnök a Fico elleni brutális támadás után

A gyűlölködő retorika, amelynek tanúi vagyunk, gyűlölködő tettekhez vezet. Kérem Önöket, állítsuk meg – jelentette ki Zuzana Caputova szlovák államfő. A Facebook-on közvetített sajtótájékoztatón elmondta, hogy a miniszterelnök elleni támadás elsősorban személy elleni támadás, de a demokrácia elleni támadás is – mondta.

17:23

Fico az életéért küzd

Az Új Szó a F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházra hivatkozva azt írja, Robert Fico kormányfő az életéért küzd. Az egyik lövedék Robert Fico hasüregébe hatolt. A többi sérülései viszont nem életveszélyesek.

17:14

Elítélik a külföldi vezetők a Fico elleni merényletkísérletet

Több európai politikus is megszólalt. Többek között Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Rishi Sunak brit, Petr Fiala cseh, Donald Tusk lengyel miniszterelnök, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

17:12

Szijjártó Péter: megdöbbentő a Fico elleni merénylet

Sokkolónak és megdöbbentőnek nevezte a Robert Fico szlovák miniszterelnököt ért merényletet a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szerdán. Szijjártó Péter úgy fogalmazott, „ki gondolta volna, hogy ilyen durva támadás történhet Közép-Európában”.

16:55

Videón a merénylő elfogása – mit tudunk róla eddig?

A szlovák rendőrök szinte azonnal őrizetbe vették az ország miniszterelnöke, Robert Fico elleni merénylettel kísérletező férfit, akiről szlovák sajtóhírek alapján 71 éves és Léváról származik, valamint a támadáshoz használt fegyvert legálisan tartotta.

16:54

Orbán Viktort sokkolta a Robert Fico elleni merénylet

Orbán Viktor miniszterelnök is elítélte a Rober Fico elleni támadást az X-en közzétett bejegyzésében, melyben barátjának nevezte a szlovák kormányfőt és közölte azt is, hogy imádkozik a gyors gyógyulásáért. Orbán továbbá Isten áldását kérte a megtámadott Ficóra és Szlovákiára.

16:54

Atomreaktortervet hagytak jóvá Fico lelövése előtt

Közvetlenül Robert Fico szlovák miniszterelnök lelövése előtt hagyták jóvá egy új atomreaktor építését. Szlovákia villamosenergia-ellátásának több mint felét atomerőművek szolgáltatják. A várhatóan 1200 megawatt teljesítményű új reaktort a Jaslovske Bohunice atomerőműben építik fel, ahol a Slovenske Elektrarne közszolgáltató jelenleg két atomblokkot üzemeltet.

16:53

Hivatalos: Robert Fico életveszélyben van, nincs idő Pozsonyba szállítani – a következő órák sorsdöntők

A szlovák miniszterelnökön azonnali műtéti beavatkozást kell végrehajtani. Először erősítették meg hivatalosan, hogy Robert Fico ellen merényletet követtek el. Erről a közösségi médiában posztoltak percekkel ezelőtt, éppen a szlovák miniszterelnök Facebook-oldalán.

TASR merénylet Szlovákia Robert Fico
Kapcsolódó cikkek