BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Rendkívüli: meglőtték Robert Fico szlovák miniszterelnököt – Percről percre követjük az eseményeket – videó

null
Összefoglaló:
null

Rendkívüli: meglőtték Robert Fico szlovák miniszterelnököt – Percről percre követjük az eseményeket – videó

A feltételezett elkövetőt őrizetbe vették. A helyszínt és a környéket evakuálták, Robert Ficot azonnal kórházba szállították, a kormányfő az életéért küzd. Cikkünk frissül.

Lövések dördültek a szlovák kormány nyitrabányai (Handlová) kihelyezett kormányülésén. A lövések Robert Fico kormányfőt érték – számolt be róla az Új Szó felvidéki hírportál.

Robert Fico
Robert Fico / Fotó: AFP

A szlovák Denník N hírportál beszámolója szerint Ficót a helyi kultúrház előtt érte a támadás, ahol a kormányülést is tartották. A lap helyszíni tudósítója a lövéseket ugyan nem látta, csak a hangját hallotta. Annak ugyanakkor szemtanúja volt, amikor a testőrök felemelték a földről a miniszterelnököt, autóba tették, majd elvitték a helyszínről.

Sajtóhírek szerint Ficót a mellkasán és gyomrán érték a lövések. A lövések azt követően dördültek el, hogy valaki azt kiabálta, hogy „Robo, gyere ide”. Szemtanúk szerint a kormányfő pillanatokkal a merénylet előtt lépett ki az épületből, hogy üdvözölje a tömeget. Épp kezet fogott volna valakivel, amikor az első lövés eldördült. A helyszínen négy-öt lövést is hallani lehetett. A merénylőt a rendőrök elfogták. Egyes információk szerint egy 71 éves lévai férfi az elkövető, aki legálisan tartott fegyverrel hajtotta végre a merényletet.

A Világgazdaság szlovákiai tudósítójának információi szerint a politikus egy találat a mellkasán, egy a gyomrán, egy pedig a lábán érte. A hírek szerint Robert Fico állapota súlyos lehet, mert a mentőhelikopter a helyszíntől 150 kilométerre fekvő Pozsonyba akarta vinni a kormányfőt, azonban hivatalos Facebook-oldalán arról számoltak be, hogy az életveszélyes állapotban lévő 59 éves honatyán azonnali beavatkozást kellett elvégezni, ezért végül mégis a besztercebányai kórházban látták el. Az intézmény szóvivője a Sky Newsnak úgy nyilatkozott, hogy Fico tudatánál volt, amikor kórházba vitték, ahol állapotát stabilizálták, majd egy magasabb szintű intézménybe szállították. Továbbra is életveszélyben van.

A Smer elnökén még 2016-ban sikeres bypass-műtétet hajtottak végre.

A merénylet tényét a parlament alelnöke, Lubos Blaha is megerősítette, aki bejelentette, hogy a kormányülést felfüggesztették – írta a TASR szlovák hírügynökség. A parlamenti elnökség ugyanakkor délután 15:30-kor válságülést tart, ahol a frakciók egyeztetnek a kialakult helyzetről. Amennyiben az októberben újra megválasztott Fico hosszabb ideig nem tudja ellátni feladatait, akkor valamelyik miniszterelnök-helyettesnek kell helyettesíteni. Jelenleg négy ilyen ember van a kormányban, de közülük Robert Kalinák a legesélyesebb a posztra, mivel ugyanannak a pártnak a tagja (Smer), mint Fico. A már megválasztott, a köztársasági elnöki hivatalt június 15-én átvevő Peter Pellegrini megszakította külföldi útját, és hazatér.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.