BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oroszország és Kína ugyan együttműködik haderejük fejlesztésében, ám az ukrán háború végével elválhatnak az útjaik

Mind Kína, mind Oroszország hasonló társadalmi berendezkedéssel működik, és ez kihat a fegyveres erőik szerkezetére, fejlődési vonalára, fegyverzetére is. Emellett mindkét vezetés felmérhette: esetleges ellentéteiket háttérbe szorítva jobban járnak, ha most egymáshoz vetik a hátukat és így néznek szembe az egyesült Nyugattal.

Az Ukrajnában szerzett tapasztalatok kihatnak a két titkolózó nagyhatalomra, Kínára és Oroszországra is, amelyek értékrendje, érdekei sok ponton egyeznek. Ahogy a Putyinhoz közel álló Szergej Karaganov moszkvai társadalomtudós jellemezte a minapi szentpétervári gazdasági fórumon (PMEF) az ideális oroszországi modellt: autoriter szocialista-kapitalista rendszer

(240505) -- MOSCOW, May 5, 2024 (Xinhua) -- A tank drives along Red Square during a rehearsal for the Victory Day military parade, which marks the 79th anniversary of the Soviet victory in the Great Patriotic War, Russia's term for World War II, in Moscow, Russia, May 5, 2024. (Xinhua/Bai Xueqi)Xinhua News Agency / eyevineContact eyevine for more information about using this image:T: +44 (0) 20 8709 8709E: info@eyevine.comhttp://www.eyevine.com
Oroszország és Kína titkolják együttműködésük valós dimenzióit / Fotó: Northfoto

Hasonló hasonlónak a barátja

Mind Kína, mind Oroszország hasonló társadalmi berendezkedéssel működik, és ez kihat a fegyveres erőik szerkezetére, fejlődési vonalára, fegyverzetére is. A Kreml egyik – félig-meddig titkos, legalábbis fel-nem-vállalt – szócsöve, az autovzglad.ru nagyobb cikket közölt a kínai és az oroszországi nehézfegyverzet hasonlóságairól. 

A médium utal Hszi Csin-ping kínai államelnök idén tavasszal Moszkvában tett látogatására, majd azt követően a kínai védelmi miniszter Li Sang-fu oroszországi útjára.

Legelőször a ZTZ-99-es kínai típusjelű harckocsit említi, amely az orosz honlap szerint jelenleg a legkorszerűbb kínai harctéri tank (Main Battle Tank – MBT), és megfelel az orosz szárazföldi erőkben rendszeresített T-90-es harckocsinak. 

A moszkvai portál azonban óvatosan megjegyzi: noha a kínai ZTZ-99-es harckocsi-lövege ugyanaz a kaliber, mint a T-90-esé, még sem garantált, hogy az orosz tanklőszer használható a kínai fegyverrendszerben is. Emiatt is a legvalószínűbbnek azt tartja a cikk vendégszerzője, Maxim Stroker, hogy a kínaiak a kevésbé korszerű, de mindkét országban jól bevált T-72-es, T80-as korábbi kínai változatát, a Type 96, 96/A-t szállítják az oroszoknak. 

Ebbe pedig még az orosz 2A46M 125 milliméteres sima csövű löveg kínai kópiáját építették be. Kína ebből a szerző tudomása szerint több mint 2500 példányt gyártott.

Peking vélhetően felajánlja a páncélozott harcjárművek kategóriájában a lánctalpas Type 04-est (ZBD-04) is, amely az oroszországi BMP-3-as pontos mása, és komoly tűzerőt biztosít a 100 milliméteres lövegje, amely úgynevezett alacsony-nyomású löveg (low-pressure gun). Emiatt lassan, egy pisztolylövedék sebességével röpíti ki rövid lőtávolságra a gránátot, amivel nem lehet jelentős tűzcsapást mérni. Egyébként licenc alapján gyártják Kínában. 

Ami pedig a gumikerekes hasonló harcjárműveket illeti, a kínai ZBL-08-as megfelel az oroszországi BTR-82-eseknek. A kínai harcjármű is négytengelyű, fegyverzete az orosz BTR-ének pontos mása, 30 mm-es 2A72-es automata gépágyúval szerelték fel.

Tudatos kiszivárogtatással üzent Oroszország a Nyugatnak

Vajon véletlen egybeesés lehet a készülő, Ukrajna elleni oroszországi támadáshullámmal, vagy tudatos kiszivárogtatás ez az Autovzgljad cikk? Utóbbi a valószínűbb. 

Figyelmeztetés lehet a nyugati erőknek, hogy sem az európai, sem a csendes-indiai óceáni hadszíntéren nem lenne egyszerű és akár globálisan is végzetes kimenetelű lehetne egy kelet-nyugati katonai összecsapás, még akkor is, ha „csupán” egy hagyományos fegyverekkel megvívandó konfliktus alakulna ki, amelynek keleten Kína, az európai hadszíntéren Oroszország lenne a meghatározó ereje. 

Kína azonban távolabbra tekint, valószínűleg csak időleges, taktikai szövetségesnek tekinti Moszkvát. Ez azt jelenti, hogy a nyugati fegyveripar termékeit is tanulmányozza, átveszi, lekoppintja, vagy alapul veszi saját fejlesztéseihez.

Példa erre a csöves tüzérség, amely – nem kis mértékben az ukrajnai harci cselekményeknek köszönhetően – a reneszánszát éli. Peking ez irányú fejlesztéseinek a zömét ma már nem a szovjet-orosz alapú 152 (203) milliméteres nehéztüzérségi kaliberek, hanem a 155 milliméteres NATO-kaliberek adják. A kínai hadmérnökök a nyugat technológiailag fejlettebb fegyver-modelljeire összpontosítanak. Így legalább két évtizede a 155 milliméteres NATO-kaliberben gondolkodnak, megtartva bizonyos kategóriákban a szovjet/orosz méreteket, például, a 100 milliméterest, a 125 milliméteres sima csövű harckocsi-löveget, a 122 milliméteres közepes tábori tarack-ágyú kalibert.

Ugyanakkor Kína Észak-Koreával együtt hatalmas lőszer-készleteket halmozott fel a régebbi, 122, 152 milliméteres szovjet-oroszországi kaliberű gránátokból. Ezek az egyszerű eszközök – megfelelő tárolással – több évtizedig megőrzik használhatóságukat. 

Az ukrajnai háború eközben keleten is, miként nyugaton, kiváló alkalmat kínál a hadseregeknek a lejáró (vagy lejárt) használhatóságú lőszerektől, hadieszközöktől való megszabadulásra – és még pénzt is kapnak érte. Az újrahasznosítás békés körülmények között komoly ráfordítással, speciális berendezések alkalmazásával lenne végrehajtható.

Most összefog a két keleti nagyhatalom 

Minthogy mindkét fél rendkívül titkolózó, csak találgatni lehet a Moszkva és Peking között működő haditechnikai-technológiai – és egyéb vonatkozású - együttműködés valós méreteit, területeit. Mindkét vezetés felmérhette: esetleges ellentéteiket háttérbe szorítva jobban járnak, ha most egymáshoz vetik a hátukat és így néznek szembe az egyesült Nyugattal, amely létében érzi magát fenyegetettnek a Peking-vezette „globális Dél” felemelkedése, a nemzetközi erőviszonyok átrendeződése miatt.

Aztán, ha enyhül a válság, előkerülhetnek a megosztó tényezők, Oroszország zsigeri rettegése az óriási keleti szomszédtól, ami 55 évvel ezelőtt csaknem szovjet nukleáris csapáshoz vezetett Kína ellen, s ami miatt elkezdhették a pekingi metró építését. 

Azt se feledjük, a kínaiak számára roppant vonzó az alig lakott Kelet-Szibéria, amely az éghajlatváltozás folytán mezőgazdasági forradalmat élhet meg, ezért remekül hasznosíthatnák a muszájból a jég hátán is megélő kínai parasztok. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.