BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több fővárosi kínai gyorséttermet be kellett zárni – undorító körülmények között működtek

Eredményre vezetett a fővárosi kínai éttermek súlyos élelmiszer-biztonsági és higiéniai problémák miatti bezárása – országos vizsgálatot indított az NKFH.

Több budapesti kínai étterem hatósági ellenőrzése során súlyos élelmiszer-biztonsági és higiéniai szabálytalanságokat tártak fel, emiatt elrendelték a gyorséttermek azonnali bezárását, valamint nyomon követhetetlen alapanyagok és készételek forgalomból történő kivonására is sor került.

LB_20250306_kinai_0009
Eredményre vezetett a fővárosi kínai éttermek súlyos élelmiszer-biztonsági és higiéniai problémák miatti bezárása / Fotó: Ladóczki Balázs / Mediaworks

A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) közlése szerint több étterem is teljesítette jogszabályi kötelezettségét, így azok folytathatták tevékenységüket. Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján az NKFH országos vizsgálatot rendelt el a távol-keleti gyorséttermeknél.

A hatóság az ellenőrzések során hasonló jellegű élelmiszer-biztonsági és higiéniai problémákat tapasztalt. A vizsgált éttermek általános higiéniai állapota rendkívül elhanyagolt volt: 

a konyhai területek és a főzőtér erősen szennyezettek, a padlót koszos kartonlapok borították, és a falburkolatok több helyen sérültek, megnehezítve a tisztítást. A hűtőterek és a mélyhűtők szennyezettek és jegesek voltak, míg a tárolófiókok töröttek és elhanyagoltak.

Az NKFH munkatársai rendszeresen vastag szennyeződésréteget találtak a konyhai polcokon, eszközökön és tárolóedényeken. A mennyezeten és a lámpatesteken is lerakódott zsír volt észlelhető, ami egyértelműen utalt a hosszú ideje fennálló tisztítatlanságra. A kézmosók használata nem volt biztosított, sok esetben víz sem folyt belőlük.

A hatóság közlése szerint az utóellenőrzések eredményei azt bizonyítják, hogy 

az érintett vendéglátóhelyek túlnyomó többsége felismerte a szabályok betartásának fontosságát, és a szükséges intézkedések végrehajtásával biztosította, hogy működése megfeleljen az élelmiszer-biztonsági és higiéniai előírásoknak.

Ennek eredményeként ezek az éttermek ismét megnyithattak, immár a jogszabályoknak megfelelő módon működve. Ez hosszú távon az egész vendéglátóipari szektorra pozitív hatással van, hiszen növeli a fogyasztók bizalmát, és javítja a szolgáltatások minőségét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.