Jól jár az, aki gyorsan ébred

Környezetvédelem | Közélet

Jelentős üzleti lehetőségeket hozhat az, ha egy ország a többieknél korábban mozdul el az alacsony karbonintenzitású gazdaság felé – hangsúlyozta a Világgazdaságnak Joan Ruddock, a brit energetikai és klímaváltozás-ügyi minisztérium államtitkára, aki a hét elején Budapesten tárgyalt. Nagy-Britannia egyebek mellett jelentős összeget fordít a tengeri szélerőművek kiépítésére, és a kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy 2011-től megrendeléseket ad elektromos autók szállítására. Ez nemcsak az autógyártók számára teszi vonzóbbá az ilyen irányú fejlesztéseket, hanem például az e-autókat kiszolgáló infrastruktúra (akkumulátorfeltöltő állomások stb.) kiépítéséhez is lökést ad. A szigetország munkaerő-állományának jelenleg mintegy 3 százaléka, 880 ezer fő dolgozik a különböző zöld iparágakban. Ezekben a jövedelemszint általában magasabb, mint a hagyományos ágazatokban, és kisebb a munkahely megszűnésének veszélye.
Joan Ruddock úgy véli, hogy megfelelő tájékoztatással emelni lehet az emberek környezettudatosságát. Ezt támasztják alá egy friss felmérés eredményei is, amelyekből egyebek mellett kiderül, hogy Nagy-Britanniában 2007–2009 között 19-ről 27 százalékra emelkedett a – saját bevallásuk szerint – teljesen vagy nagyrészt környezettudatosan élők aránya, és egyre kevesebben vélik úgy, hogy őket, illetve gyerekeiket nem érinti majd a klímaváltozás, vagy hogy nem tehetnek ellene semmit. A gáz- és villamosáram-fogyasztásukat csökkentők aránya 58-ról 76 százalékra emelkedett, és hasonló gyorsasággal terjed az ivóvízzel való takarékoskodás vagy éppen az alacsonyabb hőfokon való mosás szokása is. London egyébként a gazdasági válság kezdete óta igyekszik nagyobb hangsúlyt fektetni a takarékossági szempontokra a klímavédelemmel kapcsolatos reklámkampányokban, amelyek közül a legújabb – az egyik legnézettebb tévésorozat sugárzásához kapcsolva – éppen a múlt héten indult el.
A brit államtitkár szerint több európai állam is jó példával szolgálhat a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése terén. Így például Németország a háztartási napkollektorok elterjesztését célzó programmal, a skandináv országok pedig az energiahatékonyság javításában értek el elismerésre méltó eredményeket. TG

EU-csúcs: fokozódik a hangulat a „takarékos négyek” álláspontja körül

Európai uniós vezetők bírálták a „takarékos négyeknek” nevezett EU-tagállamok (Ausztria, Dánia, Hollandia és Svédország) költségvetési stratégiáját.

Áruszállító járat indul Budapest és Szöul között

Az első járat 40 tonna árut szállított.

Újból padlót fogott a japán gazdaság

Szenvedett a japán gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben, és a következő három hónapra sem javultak a kilátások.

A kkv-k megújuló energiaforrásokra kaphatnak támogatást

A megújuló áramtermelés aránya a villamos energia termelésében ma még csak 10 százalék körül van.
Világgazdaság Piactér