Már hatmillió kelt el a Harry Potter-könyvből

Közélet | Társadalom

Négy nap alatt már hatmillió példány fogyott el J. K. Rowling Harry Potter és a Főnix című regényéből. Nagy-Britanniában az első 24 órában több mint 1,7 millió példányt adtak el az új regényből, ami többszöröse a sorozat előző, 2000 júliusában megjelent köteténél regisztrált 370 ezres számnak – adta hírül a Bloomsbury kiadó. Mint a sorozatot magyarul megjelentető Animus kiadó egyik vezetője, Gábor Anikó lapunknak elmondta: az írónő már írja a hatodikat, sőt: megírta a befejezést, a 7. könyv végét is.

Az új Harry Potter-regény az amerikai üzletláncok forgalmát is föllendítette néhány nap alatt, de a regény megjelenését az angolszász országokon kívül is hatalmas érdeklődés kísérte. Párizsban szintén megrohamozták a rajongók az angol nyelvű könyveket forgalmazó boltokat, annál is inkább, mivel kiderült: francia fordításban csak december elején jelenik meg az ötödik kötet.

Az Animus kiadó szintén a karácsonyi könyvvásárra dobja piacra magyarul a könyvet, már készül a magyar fordítás. Gábor Anikó tájékoztatása szerint a Harry Potter-kötetek már több mint 800 ezer példányban fogytak el magyarul, az elsőből több mint 200 ezer fogyott el. Ez iránt a legnagyobb a kereslet, hiszen aki csak bele akar kóstolni, általában ezt veszi meg. Az 5. kötet lesz a legvaskosabb, ez angolul 768 oldal. A magyar kiadásra már közel 200 ezer előjegyzés érkezett az Animus kiadóhoz.

Jelentős növekedésre számít az Amazon.com is Európában és Japánban az új Harry Potter-könyvnek köszönhetően. A világ legnagyobb internetes kiskereskedőjéhez ugyanis 1,2 millió megrendelés futott be több mint 160 országból, s ezzel az eladási listák élére ugrott az új Harry Potter-regény. Fontos fejlemény, hogy ez segíthet a 2000. évet 1,41 milliárd veszteséggel záró Amazonnak új piacokra betörni. A Jeffrey Bezos által 1994-ben alapított Amazon.com társa-ságnak mindössze két nyereséges negyedéve volt a vállalat 1997-es tőzsdére vezetése óta.

A Harry Potter-könyvekből világszerte 200 millió példányt adtak el 1997 óta. A mostani hatalmas roham a könyvesbol-tokban azzal magyarázható, hogy a rajongóknak három évet kellett várniuk a folytatás megjelenésére.

Klopp: nem a kormány segítségére kell várni

A Liverpool edzője szerint, a gazdag PL-kluboknak segíteni kell a nehéz anyagi helyzetben lévőknek, ugyanis nézők nélkül óriásit estek a bevételek.

Bóvli maszkokra csapott le az Europol

Csaknem 28 millió illegális vagy hamisított árut, köztük szájmaszkokat foglaltak le.

Jönnek az ukránok – ingyen kapnak felhőszoftvert a gazdák

Ukrajnában rohamléptekben folyik az agrárgazdaság digitalizációja.

A fenntarthatóság lesz a 2020-as évek kulcsa

Matolcsy György szerint a 40-es és a 70-es évekből egyaránt meríthet a közgazdasági gondolkodás. A jegybank elnöke szerint Kína lehet a nagy nyertes.
Világgazdaság Piactér