Régiók - az egyiknek jobban megy, a másiknak nem

Közélet

Magyarországon kisebbségben vannak azok a települések, ahol kedvezők a gazdasági-iskolázottsági-társadalmi paraméterek. Egy a humánerőforrások regionális sajátosságait vizsgáló kutatás szerint egy-egy térség megújulási képessége szerint 12 csoportra oszthatók a hazai városok. Az élen járóknál meghatározó a felsőoktatás jelenléte és az innovatív kezdeményezések száma. A gazdasági fejlettség, az intézményrendszer, a foglalkoztatottság, a felsőoktatás súlya, az innovatív magatartás, a k+f szektor súlya egyaránt meghatározza, hogy egy-egy régió, település mennyire képes megújulni humánerőforrás szempontból. Rechnitzer János és Smahó Melinda, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének (KTI) két kutatója összesen 251 várost vizsgált ezen tényezők alapján, majd 12 klaszterre osztotta fel az országot, méghozzá az egyes területek humánerőforrás jellemzői szerint.

Részletek a holnapi Világgazdaságban

Lengyelországban megszavazták a 14. havi nyugdíjat

A lengyel parlament döntése összesen 7,9 millió nyugdíjast érint.

Ismét csúcstámadásba kezdhet az arany

Az amerikai pénzügyminiszter-jelölt bizottsági meghallgatása után pattant fel az arany árfolyama, sőt a kibontakozó rali tegnap késő délutánra még magasabb árakat hozott.

Elefánt a szobában, avagy az adósságállomány

A kormányok előbb-utóbb kénytelenek lesznek szembe nézni azzal a kérdéssel, hogy hogyan fogják kezelni a felhalmozott államadósságot. Vélemény.

A hazai vállalatok számára is lehetőség az EU-Kína deal

A paktummal lehetővé válik a teljes mértékben európai tulajdonú autógyártó üzemek betelepítése az országba.
Világgazdaság Piactér