Logisztika

Egyre többen reklamálnak a MÁV-nál

Az elmúlt évben 8 százalékkal nőtt a jegyük visszaváltásáért reklamáló vasúti utasok száma, ám jócskán bővülő forgalom mellett.

Több mint 13 ezer jegyvisszaváltási igényt nyújtottak be az utasok a MÁV-nak 2018-ban – erről az állami vasúttársaság kommunikációs igazgatósága tájékoztatta a Világgazdaságot. Ez a 2017-es adattal (12 ezer feletti eset) összevetve 8 százalékot meghaladó növekedést jelent. A cég ugyanakkor azt is jelezte: a romló statisztikát részben az magyarázza, hogy 2017-ről 2018-ra – csak a tíz legforgalmasabb vonal forgalmát tekintve – mintegy 2,8 millióval bővült az utazóközönség.

Mind a visszatérítési, mind a kártérítési igények száma növekedést mutat az elmúlt éveket tekintve, de ez elenyésző mértékű az utasszám-emelkedéshez képest

– hangsúlyozták.

Fotó: MTI / Kallos Bea

Érdeklődésünkre azt is elmondták, hogy az ügyfélszolgálat a visszatérítési igényeket 90 százalékban az utasok számára kedvezően bírálta el, ennek következményeképp tavaly összesen 63 millió forintot térítettek vissza. Ez nem mutat nagyságrendi különbséget a 2017-es helyzethez képest: akkor az ezzel a lehetőséggel élők szintén 90 százalékának fizetett a MÁV csaknem 59 millió forintot. A visszatérítések mellett a MÁV a kártérítés intézményét is ismeri, ebben a kategóriában 219 bejelentés érkezett tavaly, ez valamivel kevesebb, mint egymillió forintjába került a vasúttársaságnak. A legmagasabb visszatérítési összeg egyébként félmillió forintra rúgott a múlt évben, a kártérítéseknél pedig 73 ezer forintnál tetőzött.

A vonatkozó statisztikákból az is kiderül, hogy 2018-ban az ügyfélszolgálat átlagosan 17 nap alatt válaszolta meg az egyes reklamációkat, majd az utalásban illetékes szervezeti egység további 13 nap alatt dolgozta fel a megkereséseket. Az utasok tehát nagyjából egy hónap alatt juthattak a pénzükhöz. A vasút a menetdíj visszatérítésekor menetjegyenként egységesen 20 százalék (internetes vásárlás esetében 10 százalék) kezelési költséget számít fel.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

reklamáció MÁV 2018 jegyvisszatérítések
Kapcsolódó cikkek