Logisztika

Nem hoz rosszul a konyhára a ferihegyi repülőtér

Valamivel több, mint 13 milliárd forint közterhet fizet évente a Budapest Aiport Zrt. – közölte a társaság a Világgazdaság érdeklődésére.

Valamivel több, mint 13 milliárd forint közterhet fizet évente a Budapest Aiport Zrt. (BUD) – ezt a társaság közölte a Világgazdaság érdeklődésére. Hardy Mihály kommunikációs igazgató elmondta, hogy ebből az összegből a helyi önkormányzatoknak járó telek- és építményadó jócskán meghaladja a kétmilliárd forintot évente.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér négy önkormányzat területén fekszik: a XVII., a XVIII. kerületben, valamint Ecseren és Vecsésen. Az utóbbi azonban nem vet ki telekadót Ferihegyre.

Budapestnek a reptér helyi iparűzési címén 1,75 milliárd forintot utal, ennek az összegnek egy része a fővárosi forrásmegosztási rendelet értelmében visszajut az érintett kerületekhez, tehát Rákosmente és Pestszentlőrinc-Pestszentimre kasszájába.

Fotó: MTI/Jászai Csaba

A BUD kiemelte, hogy a XVIII. kerület költségvetési bevételének a fő száma mintegy 20 milliárd forint 2019-re, vagyis a reptér által a városrésznek megtérített, megközelítőleg kétmilliárd forint helyi adó a kerület bevételeinek a 10 százalékát teszi ki. Hardy Mihály hasonló arányt vélelmez a XVII. kerület esetében is.

Fontos hangsúlyozni, hogy a repülőtéren hozzávetőleg tízezer ember dolgozik, akiknek a nagy része helyi lakos. Tehát közvetve ennyi család megélhetését biztosítja a BUD

– tette hozzá.

A társaság lapunk figyelmébe ajánlott egy a Századvég Gazdaságkutató által végzett, 2017-ben publikált tanulmányt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér működéséről. Ez a kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint egyebek mellett kimutatta, hogy minden száz légi úton érkező látogató 2,2 munkahely létrehozását vagy megtartását biztosítja.

Ez 2015-ben nagyjából 109 ezer állást jelentett – az utánuk befizetett adókból és járulékokból az államháztartáshoz 166,5 milliárd forint folyt be –, miután abban az évben 4,4 millió külföldi landolt Magyarországon. Az utasok akkor 180 milliárdos áfatömeget és 684 milliárd forint bruttó hozzáadott értéket (GVA) generáltak, a teljes GVA 2,4 százalékát.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

2019 Ferihegy Budapest Airport Zrt. reptér adók
Kapcsolódó cikkek