Logisztika

Új BKV-buszokat hoz a tavasz

A BKV és az ITE húsz-húsz, új dízel Mercedes-Benz Conecto szóló és csuklós jármű megvásárlásáról állapodott meg.

Az Inter Traction Electrics Kft. (ITE) nyert a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt. (BKV) új autóbuszokra kiírt tenderén – derül ki az elektronikus közbeszerzési rendszerbe feltöltött adásvételi szerződésből. A debreceni gyártókapacitással rendelkező cég – amely a hazai fejlesztésű ITK Reform 500-as modellről ismert – az ITK Holding Zrt. leánya, amelyben a Mol Nyrt. tavaly nyáron szerzett többségi részesedést. A BKV és az ITE húsz-húsz, új dízel Mercedes-Benz Conecto szóló és csuklós jármű megvásárlásáról állapodott meg, az erről szóló egyezséget a felek július végén és augusztus elején szignózták.

A vonatkozó pályázati felhívás még március 6-án jelent meg, az ITE kiválasztása nem zajlott zökkenőmentesen. Az ajánlattételi határidő április közepe volt, mindkét eljárásban két ajánlat érkezett ben– egy-egy a CS-Process Kft. és az ITE részéről –, de mindkettő hiánypótlásra szorult.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A hiánypótlás május második felében történt meg. Az elbírálás után a CS-Process jelentkezését érvénytelennek minősítették, a döntéssel szemben a cég jogorvoslati eljárást kezdeményezett. Emiatt az ITE-t csak június 11-én hirdethették ki hivatalosan nyertesként.

A szerződésben az olvasható, hogy az alapmennyiségen felül mindkét megrendelés további 80 járműre vonatkozó opcionális keretet is tartalmaz, ezt a BKV 2022 végéig hívhatja le, az inflációt követő áremeléseket nem számítva gyakorlatilag fix vételáron. A megrendelés teljes értéke a Magyarbusz info számítása szerint nettó 18,5 milliárd forint lehet: a szóló buszokért nettó 8,2 milliárd forintot, a csuklósokért pedig nettó 10,3 milliárd forintot fizethet a fővárosi közlekedési vállalat. Az adásvételi dokumentáció szerint az előbbiek egységára mintegy 80 millió, az utóbbiaké 105 millió forint plusz áfa. A kalkulációban már szerepel a Futár berendezés telepítése és a rozsdamentes kapaszkodórendszer beépítése.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Mercedes-Benz Conecto BKV busz buszbeszerzés ITE
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek