Logisztika

Ha lerobbant az autó motorja: motorfelújítás vagy új vásárlás?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szükséges alkatrészcserék elvégzése, a visszatérő szervizelés és az olajok, szűrők cseréje, tisztítása hozzájárulnak ahhoz, hogy gond nélkül rendelkezésre álljon a jármű.

Kevés bosszantóbb és költségesebb dolog fordulhat elő, mintha az autó motorja meghibásodik. A probléma rendszerint nem egyik napról a másikra történik, szükséges hozzá az, hogy elhanyagoljuk a gépjármű állapotára való odafigyelést. Amikor a motorral van a probléma, akkor jobb, ha azonnal felkészülünk arra, hogy a szerelő horror összeget fog mondani a javításra. Joggal merül tehát fel a kérdés, hogy megéri-e javíttatni, vagy az új autó vásárlása az egyetlen ésszerű opció. Cikkünkben annak igyekszünk utánajárni, hogy miként előzhető meg a motor meghibásodása.

Az eualkatresz.hu online áruház motor alkatrészei között minden autóhoz megtalálhatóak a szükségesek. Ha tehát a motor helyrehozható egy-két kisebb alkatrész cseréjével, akkor érdemes lehet erre áldozni. A nagyobb javítások, esetleg csere esetén viszont már megfontolandó az új gépjármű vásárlása.

S hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy még csak véletlen se kelljen ilyen helyzetbe kerülni?

A motor kifogástalan működéséhez elmaradhatatlan az, hogy a légszűrő megfelelő állapotban legyen. Amennyiben túlságosan koszos az, úgy nem jut elegendő oxigén a motorba, és az üzemanyag égetés is rosszabb hatásfokkal fog megtörténni. Nem csak a fogyasztás növekedése jelent azonban problémát, hanem a teljesítményromlással együtt járó motorgyengülés is. Mi sem egyszerűbb tehát annál, hogy a légszűrő állapotára kiemelt figyelmet fordítsunk.

Forrás: Pixabay

A műszerfalon megjelenő jelzések ugyan adódhatnak érintkezési hibából, de nem célszerű ebből kiindulni. Annak mindig oka van, ha valamilyen problémát jelez a gépjármű. Ahelyett tehát, hogy halogatná a szerviz felkeresését, inkább forduljon azonnal szakemberhez. Az időben elvégzett munkálatokkal a motor élettartama is kihúzható. Hasonlóképpen csak odafigyelés kérdése az, hogy időben megtörténjen az olajcsere. Amennyiben alacsony az olajszint, akkor a különféle szennyezőanyagok intenzíven koptatni kezdik a rendszert, ez pedig előbb vagy utóbb biztosan a motor meghibásodásához vezet.

Helyezze tehát a hangsúlyt a gyártó által előírt kilométerciklusra.

Szintén a karbantartás elmaradhatatlan eleme a fagyálló hűtőfolyadék alkalmazása. A hűtőfolyadék célja az, hogy a megfelelő hőmérsékleten tartsa az alkatrészeket valamint az olajokat. A folyadék rendszeres cseréje szintén nélkülözhetetlen. A hagyományos Otto motor kifejezetten érzékeny az olajok megfelelő állapotára. Ugyan a rendszeres szervizelés plusz költséget jelent, de korántsem annyit, mintha egy nagyobb meghibásodás következményeivel kellene számolni.

Motorcsere helyett sokan inkább az új autó vásárlását választják, látva a várható költségeket.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szükséges alkatrészcserék elvégzése, a visszatérő szervizelés és az olajok, szűrők cseréje, tisztítása hozzájárulnak ahhoz, hogy gond nélkül rendelkezésre álljon a jármű. A motorcserék csillagászati árait látva pedig nyilvánvaló cél minden autós számára, hogy ilyen teendőre ne kerüljön sor.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a kisebb javítások időben történő elvégzésével a nagyobb problémáknak mehetünk elébe.

eualkatrész motor autó javítás
Kapcsolódó cikkek