Logisztika

Máris megugrott az autós közlekedés a fővárosban

Hétfő délelőtt az egy héttel korábbihoz képest tizedével nőtt a forgalom.

Az első napi statisztika alapján úgy tűnik, a fővárosban elérte célját a várakozási díj megfizetésének felfüggesztéséről szóló, hétfőtől hatályos kormányrendelet. A Budapest Közút Zrt. Világgazdaságnak elküldött adataiból az derült ki, hogy mind a dunai hidakon, mind pedig az ingázó munkavállalók által kiemelten használt közutakon 10 százalék fölötti volt a forgalomnövekedés hétfő délelőtt az egy héttel korábbi, hasonló időszakban rögzítetthez képest.

A változásban döntő szerepet játszhatott az ingyenes parkolás bevezetése, amely a fizikai kontaktusokban gazdag tömegközlekedésről terelné át az utazókat a gépjárműhasználatra.

Hétfőn 7 és 12 óra között a budapesti dunai hidakon Buda irányába közel 26,5 ezer jármű közlekedett, szemben a március 30-i, még a fizetős parkolás idején regisztrált valamivel kevesebb, mint 23,9 ezres forgalommal. Ez 10,9 százalékos plusz. Ugyanezeken a vonalakon Pest felé egy hét leforgása alatt 25,6-ről 28,6 ezerre nőtt az áthaladások száma, ami 12 százalékos növekedés. Az M1-es és az M7-es autópálya fővárosi bevezető szakaszain – ezek azért mérvadók, mert a nyugati és a déli agglomerációból érkezők túlnyomó része ezt a hálózatot használja a fővárosba való be- és kijutáshoz – szintén a reggeli és délelőtti időszakban összesen 13,5 ezer befelé tartó járművet rögzítettek, kifelé haladóból pedig 9,3 ezernél is többet. Az előbbi 11,51 százalékkal, az utóbbi 22 százalékkal haladja meg a múlt heti összesítést.

Fotó: Jászai Csaba / MTI

A statisztikákból jól kivehető a fővárosi autós közlekedésnek a megjelenésével párhuzamos, drasztikus visszaesése. Március első hétfőjének délelőttjén a dunai hidakon Buda irányába még 40,3 ezer, Pest felé 46 ezer jármű közlekedett. Az M1–M7-es Budapesthez közeli szakaszain aznap nem mutattak ki ennyire látványos eltérést, inkább a forgalom eloszlásának trendje volt eltérő.

ingyenes parkolás Budapest jármű Budapest Közút Zrt. főváros forgalom
Kapcsolódó cikkek