Logisztika

Megfeleződhetett a Wizz Air árbevétele

A bevételek meredek csökkenése ellenére üzemi szinten még nyereséges maradhatott a Wizz Air a szeptemberrel zárult negyedévben, köszönhetően a költségcsökkentéseknek és annak, hogy a nyár elején leállt a készpénzégetéssel.

Kevéssel félmilliárd euró alá várja a Bloomberg elemzői konszenzusa és a Concorde elemzője a Wizz Air második negyedéves bevételeit.

Ez lényegében a fele az egy éve ilyenkor realizált 980 millió eurós július–szeptemberi forgalomnak. Az elemzői becslés szerint a vállalat EBIT-szintje 15 millió euró körül alakulhatott. Bukta Gábor, a Concorde elemzője is úgy véli, hogy jelentősen zsugorodhattak a légitársaság bevételei, közben viszont a folyamatos költségcsökkentések is éreztetik hatásukat.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

További sorokon érhettek el megtakarításokat, emiatt az üzemi eredmény pozitív lehet

– emelte ki a szakértő.

Hangsúlyozta azt is, hogy a holnaptól élő szigorúbb brit járványügyi korlátozások újabb lépésekre kényszeríthetik a Wizz Airt.

„Nem zárható ki, hogy a gyorsjelentéssel egyidejűleg újabb kapacitáscsökkentésekről is hírt ad a vállalatvezetés” – tette hozzá Bukta Gábor, aki úgy számol, hogy a korábban kitűzött 50 százalékos csökkentéssel szemben mára már éves alapon 55 százalékkal csökkentek a vállalat kapacitásai,

ráadásul járatainak kihasználtsága 60 százalék körül lehetett a negyedévben, míg a rivális Ryanair 72 százalékkal repült.

Fotó: Concorde, Bloomberg

A magyar hátterű Wizz Air a múlt hónapban 1,14 millió embert szállított a gépein, az előző havinál 17 százalékkal kevesebbet. A visszaesés mértéke drámai a tavaly októberi 3,71 millióhoz képest. Októberben a cég gépei 66 százalékos kihasználtsággal repültek. A társaság rövid távú pénzügyi kilátásai viszont kedvezők lehetnek, mert a nyár elején leállt a készpénzégetéssel, és az év végi hazautazások is hozhatnak némi forgalmi fellendülést. Emellett az újabb külföldi bázisok kialakítása is segítheti a Wizz Air terjeszkedését.

A brókerházak döntő többsége vételre vagy felülsúlyozásra ajánlja a légitársaság papírjait – derül ki a Reuters adatbázisából. A londoni tőzsdén jegyzett Wizz Air holnap, piacnyitás előtt teszi közzé második üzleti negyedévének számait.

A légitársaság részvényeinek árfolyama idén bő 12,5 százalékkal gyengült, tegnap viszont 3,3 százalékot erősödött.

légiközlekedés concorde Wizz Air Budapest Airport haramdik negyedév
Kapcsolódó cikkek