Logisztika

Nyomozás indulhat a BKV busztenderének ügyében

Az ügyben egy magánszemély tette feljelentést, miután kiderült, hogy egy offshore-gyanús cég nyerhetett a közlekedési vállalat pályázatán.

Rendőrségi nyomozás indulhat a BKV buszbérlési tenderének ügyében – írja a PestiSrácok.hu. Az ügyben egy magánszemély tette feljelentést, miután kiderült, hogy egy offshore-gyanús cég nyerhetett a közlekedési vállalat pályázatán.

A vállalat az az ismert milliárdos üzletember Leisztinger Tamáshoz köthető, aki a jelenlegi főpolgármester-helyettes Tüttő volt élettársa. Tüttőhöz tartoznak a BKV-ügyek a főváros vezetésén belül.

A CR-Facilities Vagyongazdálkodó Zrt. 2020. május 11-én alakult. A 17 milliós jegyzett tőkéhez 8,5 milliót tett hozzá a Cratis Ingatlanbefektető, mint többségi tulajdonos. A Cratist egy ciprusi székhelyű offshore cég, az Agrina Holdings birtokolja, tisztségviselői között pedig Leisztinger Tamás emberei is szerepelnek.

Karácsony: a BKV nem köt szerződést az offshore hátterű céggel

A fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár szerint ugyanakkor van aláírt megállapodás, ami azt jelenti, hogy valaki hazudik.

A vállalatot hét nappal azelőtt jegyezte be a cégbíróság, hogy lejárt volna a BKV tenderének határideje. A megbízás keretösszege összesen 342 millió forint – áll a feljelentésben.

Fotó: Földi D. Attila / VG

A BKV Zrt- még áprilisban írt ki közbeszerzési eljárást használt dízel üzemű, alacsonypadlós, csuklós buszok bérlésére. A dokumentum szerint a BKV hat darab, legfeljebb tizenkét éves, légkondicionált EURO négyes környezetvédelmi besorolásnál nem rosszabb osztályú autóbuszt bérelne tizenkét hónapra.

Nem lézető alvázszámok

Nem létező buszok alvázszámát írt be ajánlatába a tendert elnyerő cég, továbbá a pályázatban szereplő adatok több helyen is ellentmondtak egymásnak – írja a Magyar Nemzet. Mindez a pályázaton másodikként kihozott cég, a Truck-Trailer and Parts Kft. (TT&P) iratbetekintéséből derült ki.

A BKV a lapnak az ügyben feltett kérdéseire azt válaszolta, hogy

a felvetéseket a közbeszerzési eljárás során előzetes vitarendezésben, illetve jogorvoslati eljárásban vizsgálták, s az ezzel kapcsolatos dokumentumok a BKV honlapján, illetve az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben elérhetők.

BKV busztender főváros
Kapcsolódó cikkek