Logisztika

A harmadik hullám sem törte meg a használtautó-piacot

Az Opel Astra volt a legnépszerűbb modell márciusban.

A DataHouse frissen közzétett előzetes adatai szerint a hazai használtautó-piacon mintegy 58 500 személygépkocsi cserélt gazdát márciusban – olvasható a JóAutók.hu szerdai közleményében. Ez az érték hat százalékkal marad el a februári 62 200-as volumentől. Mint írták, bár az első negyedév forgalma 4,2 százalékkal kisebb a tavaly ilyenkor mért szinttől, az oldal várakozása szerint az idei év végére a 2019-ben elért csúcs, 808 ezer adásvétel közelébe térhet vissza a használtautó-piac forgalma.

Bár a március 8-án bevezetett szigorítások a járműforgalmazó kereskedőket nem kötelezték zárva tartásra, az intézkedések hatására visszaesett a kereskedéseket felkereső érdeklődők száma, ami az értékesítések számában is jól tükröződik

– magyarázza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – Az április 8-án megkezdett fokozatos enyhítések hatására azonban a mostani kisebb mélypontról a havi forgalom gyorsan visszaállhat a havi 65-70 ezres szintre.”

Fotó: Getty Images

A hazai használtautó-piacon a legnépszerűbb modell az első negyedévben is az Opel Astra volt,

csaknem 10 900 példány cserélt gazdát az időszak során. A Suzuki Swift áll a második helyen 9000 adásvétellel. A sorban a Ford Focus következik, ebből a modellből 5200-at írtak át az elmúlt három hónap során. A Volkswagen Passat és Golf jelenleg holtversenyben áll a negyedik és ötödik helyen: mindkét modellből kicsivel több mint 4900 került új tulajdonoshoz.

A belföldi használtautó-piacra a koronavírus viszonylag csekély hatást gyakorolt:

míg a járványhelyzet által érintett elmúlt 12 hónapban az újautó-piac 18,4, a használtautó-import pedig 20,2 százalékkal esett vissza az azt megelőző éves időszakhoz képest, addig a hazai használt autók adásvétele mindössze 3,4 százalékkal maradt el a korábbi értéktől. Ennek több oka is van: egyrészt a határok lezárása nyomán visszaeső használtautó-behozatal helyett a vevők egy része a hazai kínálat felé fordult. Másrészt a tömegközlekedéstől való tartózkodás megnövelte az igényt az olcsó második autók iránt, és ez a pótlólagos kereslet szintén a használtautó-piacon csapódott le.

Fotó: Jóautók.hu

Az év második felében a visszatérő gazdasági konjunktúra már valószínűleg pozitív hatással lesz az autópiac valamennyi szegmensére. Az újautó-eladások és a használt importjárművek újbóli felfutása jelentősen frissítheti majd a hazai használtautó-piacot is, így a JóAutók.hu továbbra is fenntartja azon előrejelzését, hogy 2021-ben e piac forgalma a 2019-ben beállított 808 ezres csúcs közelében alakul majd

– tette hozzá a JóAutók.hu szakértője.

használtautó-piac Opel Astra autópiac JóAutók.hu Suzui Swift
Kapcsolódó cikkek