Az osztrák ÖBB állami vasúttársaság ismét megbízza a Stadler vasúti járműgyártót 186 emeletes vonat szállításával, miután – a gyártó közleménye szerint – a Stadler minősített elektronikus aláírásával kapcsolatos némi zavart követően a bécsi Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság végre szabaddá tette az utat. A keretmegállapodás tíz évre szól, és teljes összege legfeljebb hárommilliárd euró. Szabad az út a járművek első tételének lehívása előtt, amire a Stadler várakozásai szerint hamarosan sor kerülhet. 

A keretmegállapodás különböző négy-, öt- és hatkocsis emeletes szerelvények gyártására és szállítására vonatkozik. 

A vonatok a Stadler új, kétszintes vonatokat gyártó kiválósági központjában készülnek majd a svájci St. Margrethenben.

Fotó: Shutterstock

Nagyon örülünk, hogy egy elhúzódó pályáztatási eljárás után most jogerősen elnyerte a szerződést az ÖBB. A Stadler járművei évek óta sikeresen üzemelnek az osztrák síneken. Már az emeletes szerelvények újabb generációját is szállíthatjuk Ausztriába az ÖBB-nek

– idézi a közlemény Peter Spuhlert, a Stadler igazgatóságának elnökét, egyben a csoport vezérigazgatóját. A Stadler mostanáig több mint 550 KISS vonatot adott el az ÖBB-nek a keretmegállapodások nyomán.

Magyarországi síneken is futnak KISS-ek. A MÁV-Start eddig 31 ilyen vonatot vett át, ezekből éppen hétfőtől álltak forgalomba újabbak az esztergomi vonal reggeli járatain. Az esztergomi mellett a Budapest–Vác–Szob, a Budapest–Cegléd–Szolnok és a Budapes–Újszász–Szolnok vonalon a hét minden napján, a Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon pedig munkanapokon járnak az emeletes szerelvények. Hétvégente a Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza járatokon is vannak KISS-ek.