BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erős fél évet zárt a nemzetközi piac

Július végén a nagy nemzetközi auk­ciósházak nyilvánosságra hozták az első félévi eredményeiket. Ebből kiderül: a műtárgypiac további erősödik.

A világ három vezető aukciós­háza, a Sotheby’s, a Chris­tie’s és a Phillips együttesen 6,95 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le az év első felében, 21,6 százalékkal nagyobbat, mint 2017 első fél évének forgalma volt. Az elmúlt időszakot vizsgálva a növekedés nem egyenletesen oszlott el, az év eleje lassabban indult, az első negyedévben 6,5 százalékos volt az emelkedés, a második negyedév viszont nagyon megugrott, ekkor 27 százalékos bővülést regisztráltak. 2018 második negyedévének forgalma a három vezető aukciósház összesítésében 5,32 milliárd dollár volt, míg 2017 második negyedévében 4,19 milliárdot ért el. A három nagy aukciósház közül a feltörekvő legkisebb, a Phillips könyvelhette el a legnagyobb növekedést, forgalma 59 százalékkal emelkedett.

Fotó: AFP

A Christie’s forgalombővülése a saját számait tekintve 26 százalékos volt az előző évi bázishoz képest, s az aukciósház eddigi történetének legerősebb fél éve volt. Az eredményben nagy szerepet játszott, hogy májusban a Christie’s New York-i irodája vitte piacra Peggy és David Rockefeller gyűjteményét, amely 800 millió dolláros forgalmat generált. Ez az aukció megfordította azt a tendenciát is, hogy az utóbbi években az ázsiai árverések könyvelhették el a legnagyobb forgalomnövekedést, a New York-i aukciók 37,3 forgalomemelkedéssel zártak.

A Rockefeller-aukció sikere azt is jelentette, hogy ebben az évben – a kollekció jellegéből adódóan – a modern és impresszionista művészet piaci szegmense visszavette a vezetést a háború utáni és kortárs művészettől.

A Christie’s vezetése az első félévi jelentésében kiemelte, hogy a forgalomnövekedés nemcsak ennek az egyetlen aukciónak köszönhető – bár nagy szerepet játszott benne –, hanem annak is, hogy helyesen találták meg az útját az online platform megerősítésének, hiszen ezen eladások nőttek legdinamikusabban, mintegy 40 százalékkal. Az interneten elkelt tételek átlagára 8500 dollár, s szintén emelkedást mutat. A privát eladások mértéke is tovább erősödött, 32 százalékkal. A klasszikus teremaukciók forgalma 20 százalékkal nőtt, és az elkelési arány is javult, a tavalyi 81 százalékhoz képest 2018 első fél évében a kikiáltott tételek 84 százaléka gazdára talált.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.