Műtárgy

Több millió dollár a holland akttanulmányért

A Sotheby’s árverésének sztártétele 8,2 millió dollárért kelt el.

Mintegy 15 millió dolláros forgalommal zárt a Sotheby’s Old Masters Drawings aukciója Nem Yorkban, az összleütési ár csaknem felét Peter Paul Rubensnek, a barokk holland nagymesterének akttanulmánya hozta a konyhára.

Az árverés sztártétele 8,2 millió dollárért kelt el,

messze felülmúlva az előzetesen megadott 2,5–3,5 millió dolláros becsértékét. A teremben egy ismert kereskedő licitált rá, de végül nem ő tette meg a győztes ajánlatot, hanem egy névtelenségbe burkolózó telefonos licitáló, aki 1,4 millió dollárért egy vörös krétarajzot is megszerzett.

Fotó: AFP

A szóban forgó akttanulmány Rubens egyik legnagyobb oltármegrendeléséhez készült, mégpedig az 1608-as, Levétel a keresztről című munkához. A rajz csaknem kétszáz évig a holland királyi család gyűjteményébe tartozott, a királyi család viszont most úgy döntött, hogy egyebek mellett a Rubens-gyűjtemény bizonyos darabjait is értékesíti.

A holland sajtó nehezményezte, hogy az uralkodó família nem holland múzeumok számára kínálta fel először az eddig legdrágábban elárverezett Rubens-alkotást.

Az árverésen szintén nagy áremelkedést ért el egy 16. századi ismeretlen olasz művész által készített rajz Leonardo elveszett firenzei freskójáról, amely 38 ezer dollárról indult, és négy ázsiai licitáló harcának köszönhetően 795 ezer dolláron zárt. A tétel egyike volt annak a tizenháromnak, amelyet a holland királyi ház dobott piacra.

A cikk a Világgazdaság február 11-i számában jelent meg

Peter Paul Rubens Sotheby's aukció
Kapcsolódó cikkek