Műtárgy

A csobbanás mellett durranás is volt

A londoni kortársárverés még úgy is elérte a tavalyi hasonló rendezvény árbevételét, hogy ezúttal jóval kevesebb tételt vittek kalapács alá.

Csaknem 23 millió fontért, átszámítva 9,2 milliárd forintért cserélt gazdát kedden a Sotheby’s aukciósház londoni árverésén David Hockney kortárs brit képzőművész egy medencés festménye, amelynek leütési árát előzetesen 20–30 millió font közé becsülték a szakértők, akik némi csalódással vették tudomásul, hogy a tényleges ár az előbbihez volt közelebb. A mű legutóbb 2006-ban cserélt gazdát aukción, akkor még csak 2,9 millió fontot ért meg egy licitálónak. A The Splash (A csobbanás) című alkotást – amely egyike a 82 éves Hockney híres medencés sorozatának – 1966-ban Los Angelesben festette a művész. A kompozíciót, beleértve a szögletes ugródeszkát is, egy fénykép inspirálta, amelyet egy medenceépítéssel foglalkozó hollywoodi magazinban látott.

Tetszett a gondolat, hogy megfessem ezt a mindössze két másodpercig tartó dolgot. Két hetembe telt

– idézte fel a mester az alkotás körülményeit az 1976-ban megjelent Hockney by Hockney című könyvében. Az alkotás egy háromrészes csobbanássorozat második tagja. Az A Little Splash című alkotást egy magángyűjtemény őrzi, az A Bigger Splash a londoni Tate Britainben van. A britek egyik leghíresebb kortárs művészeként számontartott Hockney-nak egyébként a mostaninál jóval magasabb áron is kelt már el festménye. Az 1972-es alkotása, a Portrait of an Artist (Pool with Two Figures) élő művész esetében aukciós rekordot jelentő, 90,3 millió dollárért (28 milliárd forintért) kelt el a Christie’s egy 2018-as New York-i árverésén.

A The Splash (A csobbanás) című alkotás egyike a 82 éves Hockney híres medencés sorozatának
Fotó: MTI/AP/Frank Augstein

A Sotheby’s londoni kortársárverésén összesen 46 tételt vonultattak fel, a licit összforgalma elérte a 92,4 millió fontot. A 93 százalékos elkelési arányt eredményező árverésen mindössze három kép nem talált gazdára. Közülük az egyiket, a német szupersztár Gerhard Richter alkotását visszavonták. Az árverés teljes bevétele csaknem pontosan megegyezik az előző évivel, csakhogy a tavalyi 93 millió fontos eredményt 19 tétellel több anyaggal érték el. Az, hogy idén ugyanazt az összeget 30 százalékkal kevesebb műtárggyal is sikerült hozni, erős javulásnak számít.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Sotheby's műtárgy árverés The Splash David Hockney
Kapcsolódó cikkek