Nemzetközi gazdaság

A csobbanás mellett durranás is volt

A londoni kortársárverés még úgy is elérte a tavalyi hasonló rendezvény árbevételét, hogy ezúttal jóval kevesebb tételt vittek kalapács alá.

Csaknem 23 millió fontért, átszámítva 9,2 milliárd forintért cserélt gazdát kedden a Sotheby’s aukciósház londoni árverésén David Hockney kortárs brit képzőművész egy medencés festménye, amelynek leütési árát előzetesen 20–30 millió font közé becsülték a szakértők, akik némi csalódással vették tudomásul, hogy a tényleges ár az előbbihez volt közelebb. A mű legutóbb 2006-ban cserélt gazdát aukción, akkor még csak 2,9 millió fontot ért meg egy licitálónak. A The Splash (A csobbanás) című alkotást – amely egyike a 82 éves Hockney híres medencés sorozatának – 1966-ban Los Angelesben festette a művész. A kompozíciót, beleértve a szögletes ugródeszkát is, egy fénykép inspirálta, amelyet egy medenceépítéssel foglalkozó hollywoodi magazinban látott. „Tetszett a gondolat, hogy megfessem ezt a mindössze két másodpercig tartó dolgot. Két hetembe telt” – idézte fel a mester az alkotás körülményeit az 1976-ban megjelent Hockney by Hockney című könyvében. Az alkotás egy háromrészes csobbanássorozat második tagja. Az A Little Splash című alkotást egy magángyűjtemény őrzi, az A Bigger Splash a londoni Tate Britainben van. A britek egyik leghíresebb kortárs művészeként számontartott Hockney-nak egyébként a mostaninál jóval magasabb áron is kelt már el festménye. Az 1972-es alkotása, a Portrait of an Artist (Pool with Two Figures) élő művész esetében aukciós rekordot jelentő, 90,3 millió dollárért (28 milliárd forintért) kelt el a Christie’s egy 2018-as New York-i árverésén.

A Sotheby’s londoni kortársárverésén összesen 46 tételt vonultattak fel, a licit összforgalma elérte a 92,4 millió fontot. A 93 százalékos elkelési arányt eredményező árverésen mindössze három kép nem talált gazdára. Közülük az egyiket, a német szupersztár Gerhard Richter alkotását visszavonták. Az árverés teljes bevétele csaknem pontosan megegyezik az előző évivel, csakhogy a tavalyi 93 millió fontos eredményt 19 tétellel több anyaggal érték el. Az, hogy idén ugyanazt az összeget 30 százalékkal kevesebb műtárggyal is sikerült hozni, erős javulásnak számít. A Sotheby’s egyébként áprilisban Hongkongban árverezi Hockney egy másik fontos művét, a Harminc napraforgót.

A brit állócsillag mellett azért jutott még némi rivaldafény másoknak is Londonban. A kolozsvári iskola művésze, a román Adrian Ghenie például tovább folytatta menetelését a nemzetközi műtárgypiacon, és ezúttal is becsérték fölött, 4,2 millió fontért kelt el egy festménye úgy, hogy négyen is harcba szálltak érte. Az Arrival című kép témája Mengele, a halál angyala néven elhíresült náci doktor menekülése a második világháború után Dél-Amerikába. Mengele nem először szerepel Ghenie-festményen, a figuráját a festő a gonosz megtestesüléseként ábrázolja.

Francis Bacon Turning Figura című képe harminc év után került elő egy magángyűjteményből, és 7,3 millió fontért cserélt gazdát.

Az aukció másik nagy érdeklődéssel várt művésze Banksy volt, akitől három munkát is árvereztek. A titokzatos alkotó Vote to Love című művét, amely a 2016-os Brexit-kampányra utal, jóval a becsérték fölött, 1,1 millió fontért adták el. A másik két, kis méretű festménye 100 és 200 ezer font között kelt el. A nemzetközi kortárs képzőművészet aktuálisan legnagyobb műkereskedelmi sztárja Jean-Michel Basquiat, az első művész, aki a graffitit, a street art ikonográfiáját beemelte a sznob galériák és aukciók világába. Rubber című munkáját 7,5 millió fontért ütötték le, miután húsz évet töltött egy magángyűjteményben.

A licit összforgalma

92,4

millió fontot ért el

Sotheby's The Splash David Hockney
Ezek is érdekelhetik