Műtárgy

Sokkal kényelmesebb kanapéról licitálni

Ma már nem igaz az a kijelentés, hogy csak bizonyos tárgytípusoknak jó az online felület, hiszen mostanra minden kategóriában sikerrel lehet az interneten keresztül is árverezni. A trend a Darabanth Auk­ciós­ház­nál újra beigazolódott.

Sikeresen zárt a Darabanth Aukciósház májusi nagyaukciója, a fontos tételek mind gazdára találtak, többször jelentős áremelkedés után. „A 2004 óta kéthetente online aukcióval jelentkező árverezőház a pandémia nyertesei közé tartozik” – értékelt Csonka Krisztián, a Darabanth vezetője.

Többen adtak be tárgyakat és többen is vásároltak, úgyhogy a szokásosnál is élénkebb aukciós élet zajlik náluk.

Ehhez a csaknem két évtizedes tapasztalatuk és a folyamatosan fejlesztett informatikai rendszerük adja a hátteret. Csonka Krisztián szerint ma már nem igaz az a kijelentés, hogy csak bizonyos tárgytípusoknak jó az online felület, hiszen

mostanra minden kategóriában lehet az interneten keresztül is árverezni.

Jó példa erre, hogy egy sima gyorsárverésükön 3,3 millió forintért kelt el egy Scheiber Hugó-­festmény. Sokan rájöttek, hogy nemcsak biztonságosabb, hanem kényelmesebb is a kanapéról licitálni. A vásárlóik fele külföldi, Európán kívül fogadtak már liciteket Srí Lankáról és egy csendes-óceáni szigetről is, ahol bélyeggyűjtő törzsvevőjük él.

Egyre szélesedik a kínálat, nagy az érdeklődés a kortársakra és a szobrokra, az összforgalom pedig dinamikusan nő: 2020 végén az előző évi adatokkal összehasonlítva 50 százalékkal ugrott meg az aukciók forgalma.

Nagyárveréseiket a pandémia előtt élő formában tartották, a tavasszal ez is az online térbe került, Zoomon a kiemelt filatéliatételek kikiáltását is lehetett követni. A gazdag anyagból kiemelkedett két Ady-relikvia, mindkettő ritkaság a maga nemében.

  • Az egyik a költő 1910-ben Párizsból írt autográf levele Gerő Ödönnek, a Világ című lap szerkesztőjének, amelyben állandó státuszt kért a lapnál. A levél 1,6 millió forintért kelt el.
  • A másik Ady-relikvia egy dedikált portréfotó volt, amely 440 ezer forintos leütési áron talált gazdára.
  • A képet Ady dr. Láng Menyhért ideggyógyásznak dedikálta 1915-ben. Az orvos a kezelés során úgy nyilatkozott, hogy „Ady Endre démona nem a luesz volt, hanem az alkohol”.

    Ugyancsak gyűjtői különlegesség volt egy Jókai-kéziratlap a Kőszívű ember fiai című regényéből. Jókai-kézirat ugyan fel-felbukkan a piacon, de a Kőszívű ember fiaiból még sosem. A kéziratot négy sarkánál egy nagyobb méretű lapra ragasztva kínálták, alatta Feszty Masa festőművész, Jókai unokája autográf ajándékozási soraival: Egy lap kedvenc Jókaim, a „Kőszívű ember fiai”-ból – az aranyszívű ember fiának. Feszty Masa. A tétel 300 ezerről indult, végül 800 ezer forintért kelt el.

    Fotó: Darabanth Kft.

    Az aukció sztártétele a Balaton Gőzhajózási Társaság 1846-os részvénye lett, százezer forintos kikiáltási árát 1,7 millió forintig tornázták fel a licitálók.

    A eredeti tulajdonosa Kövesdi Wenzel Gusztáv jogtudós, egyetemi tanár, történetíró, az MTA és a főrendiház tagja volt, akinek legjelentősebb műve az Árpádkori Új Okmánytár című forráskiadványsorozat. Nagy sikerük volt a militáriatételeknek, különösen egy eredeti állapotú, régi katonai sapkákból álló gyűjtemény darabjainak. Ezekre nemzetközi szinten is nagy az érdeklődés, sok külföldi gyűjtő is felfigyelt rájuk, áraik a több százezer forintos kategóriát is elérték. Egy 19. század végi huszár legénységi csákó a fehérvári huszároktól például százezer forintos kezdőár mellett végül 380 ezer forintot ért. Egy magyar repülőtiszti társasági tányérsapka 1945–47-ből 50 ezerről indult és 240 ezer forintért kelt el. Egy 1911-es kakastollas csendőrkalap ára 80 ezerről 170 ezerre emelkedett, egy ugyanilyen korú, szegedi tisztisapka ára 30 ezerről 110 ezer forintra nőtt. Festmény- és grafikavonalon megfigyelhető, hogy túlsúlyba kerültek a kortársak, ahogy a kortárs művészet a műkereskedelem minden szegmensében megmozdult. Leginkább az Iparterv-generáció, a hatvanas-hetvenes évek művészei iránt jelentős a kereslet.

    járvány online árverés koronavírus járvány koronavírus Darabanth Aukciósház árverés licit aukció
    Kapcsolódó cikkek