Összesen 1,16 millió dán koronáért (megközelítőleg 60 millió forintért) kelt el egy Apollo-missziókról készült eredeti NASA-fotósorozat egy koppenhágai árverésen szerdán – adta hírül a CNN.

Az Apollo 8-17 küldetésekről készült, 74 magántulajdonban lévő fotó között volt több híres alkotás is. A legismertebb Buzz Aldrin 1969 júliusi, első emberes Holdra szállásakor készült, és 52 000 koronáért (2,6 millió forintért) cserélt gazdát.

Az ikonikus képen Buzz Aldrint teljes űrhajósruhában van, és szemellenzőjén látszik a fotót készítő Neil Armstrong tükörképe is. A kép 1969-ben a National Geographic és a Life magazinok címlapján is szerepelt.

Fotó: NEIL ARMSTRONG

Szintén új tulajdonoshoz került az Apollo 8 küldetése során 1968-ban készült fotó, ami a valaha megörökített az első színes fénykép, amely a földfelkeltét ábrázolja. Ez bizonyult a legdrágább képnek, 88 400 koronát (4,5 millió forintot) adtak érte.

A gyűjtemény egyediségét a sorozat mérete adja, és az a tény, hogy ilyet nem látni minden nap a globális műtárgypiacon

– nyilatkozta Kasper Nielsen, a Bruun Rasmussen értékesítési és értékbecslési igazgatója az aukció előtt.

Az aukciósház csak annyit árult el, hogy az eladó egy dániai kapcsolatokkal rendelkező külföldi személy volt, ám sem az eladó, sem a vevők kilétét nem hozta nyilvánoságra.

A képsorozatot előzetesen 1,3 millió korona és 1,82 millió korona közötti értékre (66 millió és 92 millió forint közötti összegre) becsülték.