Kalapács alá került Margaret Atwood: A szolgálólány meséje című regényének éghetetlen kiadása a New York-i Sotheby’s aukciósházban. 

A különleges példányért összesen  130 000 dollárt (több mint 47 millió forint) fizettek

 – számolt be az Associated Press News.

A bevételt a PEN America írótársaság javára ajánlják fel, amely világszerte kiáll a véleménynyilvánítás szabadsága mellett. A

 384 oldalas tűzálló kiadáshoz olyan anyagokat használtak, melyeket a filmiparban és a repülőgépgyártásban is alkalmaznak, így 1000 Fahrenheit-fokig (nagyjából 537 Celsius-fokig) hőálló. A jótékonysági aukció népszerűsítése érdekében Atwoodot lefilmezték, miközben a regényt lángszóróval próbálja meggyújtani. 

„Nagyon örülök, hogy A szolgálólány meséje ennyi pénzt gyűjtött össze a PEN America számára” – nyilatkozta a kanadai szerző. „A szólásszabadság kérdéseiről heves viták zajlanak, és a sok kiabálás közepette a PEN képviseli a józan hangot. Azt a videót pedig, amelyen a könyvet próbálom meggyújtani – de nem hajlandó lángra kapni –, 

eddig több mint 5 milliárdszor nézték meg. Reméljük, ez a felvétel is felkelti az emberek figyelmét, és eljutunk mindannyian az észszerű vitakultúrához”

 – fejtette ki az alkotó. A tűzálló könyv megalkotása a PEN, Margaret Atwood, a Penguin Random House és a két torontói székhelyű cég, a Rethink kreatív ügynökség, illetve a The Gas Company közös projektje volt. 

A disztópikus regényt először 1985-ben adták ki, amely megjelenése óta már több millió példányban fogyott el. A történet a Gileádi Köztársaság néven ismert fiktív patriarchátusban játszódik az Egyesült Államok területén. A szolgálólány meséjét Atwood tudomása szerint soha nem égették el, de már többször tiltották be vagy próbálták a megjelentetését ellehetetleníteni. 2021-ben Texasban és Kansasban vonták ki iskolák könyvtáraiból.  Az írónő műve azután vált igazán népszerűvé, hogy az amerikai Hulu streamingszolgáltató sorozatadaptációt készített belőle, amely jelenleg a negyedik évadánál tart, és a nők reprodukciós jogai is veszélybe kerültek az Egyesült Államokban.