El kellett állnia a Christie's aukciósháznak egy Tyrannosaurus rex-csontváz árverésétől, miután egy ismert paleontológus szerint a csontváz egyes részei egy másik dinoszaurusz maradványaihoz hasonlítanak - jelentette a The Guardian című brit napilap online kiadása hétfőn.

NEW YORK, NEW YORK - SEPTEMBER 17: A detail of a Tyrannosaurus Rex dinosaur fossil skeleton is displayed in a gallery at Christie’s auction house on September 17, 2020 in New York City. Owned by the Black Hills Institute of Geological Research in South Dakota, the skeleton is known as “Stan” for the amateur paleontologist Stan Sacrison who found the initial bones in 1987. The bones were discovered in a remote area that spans North and South Dakota, Wyoming, and Montana. Stan, with an estimated value between $6 million and $8 million, is considered one of the largest and most complete examples of a T-Rex, with 188 original bones. The skeleton will be auctioned as part of Christie’s  20th Century evening auction on Oct. 6 in New York.
Fotó: Spencer Platt/Getty Images

A Shennek elnevezett, 1400 kilogramm súlyú, 4,6 méter magas és 12 méter hosszú. 

Montanában kiásott csontvázért mintegy 20 millió fontot (csaknem egymilliárd forint) vártak 30-án Hongkongban megrendezett árverésen.

A Christie's szóvivője rövid közleményben tudatta, hogy a megbízóval történt egyeztetést követően a csontvázat kiveszik az árverési tételek közül, és a jelenlegi tulajdonos kölcsönadja egy múzeumnak kiállításra. Az aukciósház nem fűzött magyarázatot ahhoz, hogy miért törölték az árverési tételek közül az aukció fénypontjának számító csontvázat, amelynek becsült értéke 12,7-21,2 millió font.

New,York,,Usa,-,May,30,,2018:,Entrance,To,Christie's
Fotó: Alena Veasey/Getty Images

Mindez azt követően történt, hogy Pete Larson paleontológus, a dél-dakotai Black Hills Földtani Kutatóintézet elnöke felvetette, hogy Shen egyes részei feltűnően hasonlítanak egy másik T. rex, Stan maradványaira, amelyeket szintén a Christie's értékesített 2020-ban rekordáron, 31,8 millió dollárért.

 Larson szerint Shen - ami Istenhez foghatót jelent kínai nyelven - meg nem nevezett tulajdonosa a csontváz hiányzó részeit Stan csontváza alapján készített öntvényekkel pótolta. 

"Stant használják arra, hogy eladjanak egy dinoszauruszt, amely nem Stan" - mondta Larson a The New York Times amerikai lapnak. "Ez nagyon félrevezető" - tette hozzá.

Rendkívüli művek, rendkívüli árak: minden idők legnagyobb eladási összegét hozó aukciója

Paul Allen, a Microsoft társalapítójának műgyűjteményéből múzeumi értékű mesterműveket árvereztek a Christie's New York-i központjában. A két estén át tartó eseményen öt tétel ára is meghaladta a százmillió dollárt.

A Black Hills Földtani Kutatóintézet gyakorolja a Stanhez fűződő szellemi jogokat a 2020-es értékesítését követően is, így például a csontváz poliuretánból készült, festett másolatait egyenként 120 ezer dolláros (48 millió forint) áron árusítja.

A Chicagói Természettudományi Múzeum szerint igen ritka, hogy teljes dinoszaurusz-csontvázat találjanak. A legtöbb tárlatban öntvényekkel kipótolt csontvázak láthatók.

A Christie's szerint Shen mintegy 80 csontja eredeti. Egy T. rex-nek nagyjából 380 csontja van.