Öt évvel azután, hogy az Epiris magántőke-társaság felvásárolta és újjáélesztette a Bonhams aukciósházat, jelenleg arra törekszik, hogy pénzre váltsa befektetését – adta hírül az Artnet News. 

San,Francisco,,Ca,,Usa,-,Feb,9,,2020:,The,Bonhams
Fotó: Shutterstock

A londoni székhelyű cég a hírek szerint előrehaladott tárgyalásokat folytat a 230 éves brit ház esetleges eladásáról, ám Sem az Epiris nem volt hajlandó kommentálni az ügyet, sem a J. P. Morgan, aki állítólag tanácsadóként vesz részt egy esetleges értékesítési folyamatban. Más források szerint a tárgyalások a kezdeti szakasznál tartanak, és semmi garancia nincs arra, hogy tranzakcióval végződnek.

 

A Bonhams éves bevétele 2022-ben először haladta meg az 1 milliárd dollárt, ami 27 százalékos növekedés a 2021-ben bejelentett 816 millióhoz képest.

 

Az aukciósház jelenleg 14 helyszínen tart árveréseket, és világszerte 34 irodát és több mint 60 részleget tart fenn. A cég jelenlegi globális vezérigazgatója, Bruno Vinciguerra tapasztalt árverési szakembernek számít a műtárgypiacon. Korábban kilenc évet töltött el a Sotheby’s vezérigazgatójaként, mielőtt csatlakozott a Bonhams csapatához, amikor az Epiris 2018-ban megvásárolta a céget. A társaság üzleti sikere mögött nem különleges újszerű megoldások állnak, inkább a digitalizáció felgyorsítása, az online aukciók fejlesztése.

 

Tavaly több kisebb, de értékes regionális aukcióház felvásárlására is sor került. Megvették a stockholmi Bukowskist, a bostoni Skinnert, a koppenhágai székhelyű Bruun Rasmussuemet és a párizsi Cornette de Saint Cyrt. 

A négy ház összesített 2021-es forgalma több mint 300 millió dollár volt.

 

A Bonhams több részleggel büszkélkedhet, mint bármely más aukciósház, és folyamatosan értékesít minden árkategóriában. A legnagyobb piaci részesedése az 1 millió dollár alatti műtárgyakra vonatkozik, ugyanolyan figyelmet fordít az alacsony árkategóriára, a kispénzű gyűjtők számára is elérhető sokszorosított grafikákra, nyomatokra, könyvekre, kéziratokra és dizájntárgyakra. Emellett 10 millióért értékesített Picasso-, René Magritte-festményeket és olyan ritka műtárgyakat, mint a Billy, a kölyök halálát okozó fegyver 6 millióért.

A Bloomberg szerint a londoni székhelyű Epiris a tranzakcióhoz olyan vállalatokat keres, amelyek 90–600 millió dollár (75–500 millió font) cégértéket képviselnek, akár hitellel megtámogatva.

Brutális összegeket fizettek ki tavaly festményekért – A tízes toplistán Warhol kétszer is szerepel

Az aukciókon tavaly eladott tíz legnagyobb tétel összértéke meghaladja az 1,1 milliárd dollárt.