Nemzetközi gazdaság

Ausztrália megnyitja kapuit a szomszédok előtt

Hideg sörrel és tárt karokkal várják az erős vásárlóértékű új-zélandi turistákat.

Az új-zélandi állampolgároknak hamarosan nem kell érkezésükkor kötelező, kéthetes karanténnal számolniuk, ha Ausztrália északi területeire és a legnépesebb államba, Új-Dél-Walesbe utaznak – olvasható a Reuters-en. Itt található Sydney és a főváros, Canberra is.

A kontinens márciusban zárta le a határait a koronavírus-járvány miatt, amely eddig 819 áldozatot követelt. A szomszédos angolszász ország rászolgált a kiemelt előnyökre, hiszen a vírus terjedését sikerült minimálisra csökkenteni. Ezt támasztja alá, hogy a héten mindössze 21 fővel nőtt az esetszám, zömében “hotel-karanténban” lévő külföldiek között.

Fotó: Photo by David GRAY / AFP

 

“Behűtöttük a söröket és a legnagyobb szeretettel várjuk vissza az új-zélandi rokonainkat és barátainkat!”

- üzent a sajtónak Michael McCormack miniszterelnök-helyettes.

A helyiek bíznak benne, hogy az utazókkal együtt kisebb gazdasági-bumm is érkezik Ausztráliába, ahol hét százalékos gazdasági visszaeséssel jártak az elmúlt vészterhes hónapok. Az új-zélandi turisták híresen jó költekezők: tavaly kétmilliárd (amerikai)dollárt hagytak a kontinensen.

Az ausztrálok engedékenysége nem hatott a járványhelyzetben eddig szigorú védekezési-protokollt követő új-zélandi kormányzatra: a szomszédba utazók hazaérkezésükkor karanténra számíthatnak.

Ausztrália koronavírus a repülésben
Kapcsolódó cikkek