Nemzetközi gazdaság

Hackerek fogságában a Colonial Pipeline

Garantálni kell a magánkézben lévő, nemzetbiztonsági fontosságú infrastruktúra védelmét – ez az üzenete az Amerika keleti partvidékének üzemanyag-ellátását fenyegető hét végi hackertámadásnak. A vizsgálat és a mentőakció folyik, az olaj és a benzin ára emelkedéssel reagált.

Három százalék feletti drágulással reagált a benzin határidős jegyzése az Egyesült Államokban az egyik legfontosabb üzemanyag-szállító vezeték elleni hét végi kibertámadásra. Az üzemanyag literjével 175 forintos áron kereskednek az árutőzsdén, ilyen drága három éve volt a benzin. Az incidens az olaj jegyzését is érintette, a Brent hordója 0,6, a WTI-é 0,5 százalékkal magasabban – 68,7, illetve 65,2 dolláron – indította a hetet. A Texastól New Jersey-ig futó 8850 kilométeres Colonial Pipeline-t pénteken állította le az üzemeltetője, ezzel csaknem napi 400 millió liter benzin, gázolaj és kerozin esik ki a déli államok és a keleti partvidék ellátásából. Innen kapja a kerozint a legforgalmasabb amerikai repülőtér, az atlantai Hartsfield Jackson is, valamint az évi 50 milliós utasforgalmú észak-karolinai Charlotte Douglas. A fővezetéket a Colonial pénteken tejesen leállította, azóta a terminálok és a betáplálási pontok közötti kisebb csatlakozóvezetékekben ismét megindult a szállítás, ezeknél feloldották a zsarolóvírus miatt keletkezett digitális blokádot. Az Amerikai Autósok Szövetsége (AAA) regionális ellátási zavarokat vizionál a leginkább veszélyeztetett délkeleti államokban, Tennesseeben, Georgiában és Marylandben. A Colonial Pipeline-t kilenc olajtársaság alapította 1962-ben, közülük hírmondónak a Shell maradt, a többiek helyét a CDPQ, az IFM, a KKR és a Koch Capital magántőke-társaság vette át.

Az amerikai energiaellátó rendszer elleni egyik legsúlyosabb ki­ber­-

támadást az FBI szerint a hírhedt DarkSide nevű profi hackercsoport követte el, amely mintegy száz gigabyte-nyi adatot lophatott el a Colonial Pipeline-tól. A DarkSide magánhálózatokba tör be, ezektől lop adatokat, vagy egyszerűen titkosítja az érzékeny információkat tartalmazó fájlokat, amit váltságdíj fejében old fel, továbbá a fájlok tartalmának nyilvánosságra hozásával fenyegeti áldozatait, akik inkább fizetnek, többnyire lekövethetetlen bitcoinutalással.

A DarkSide hátteréről sokat nem tudni, ami feltűnő, hogy a posztszovjet térségben valahogy nem aktív. A csoport a honlapján a Colonialt nem említve azt üzente, hogy a pénzszerzés a céljuk, nem az, hogy károkat okozzanak a társadalomnak. A Reuters forrásai szerint a támadás csak fél sikert hozott, a hackerek nem tudtak annyi adatot kigyűjteni, hogy átvehetnék az irányítást a csővezeték fölött, mozgásterük és zsarolási potenciáljuk ennek megfelelően korlátozott. A DarkSide esetleges követeléseiről nincs hír.

Amíg az FBI és más kormányzati ügynökségek részvételével teljes titoktartás mellett gőzerővel folyik a vizsgálat, a politikusok kemény fellépést követelnek és ígérnek – hovatartozásuktól függően. Gina Raimondo kereskedelmi miniszter elmondta, hogy elsődleges céljuk most a súlyosabb üzemanyag-ellátási zavarok elkerülése, minden erejükkel ezen dolgoznak. A washingtoni törvényhozók pedig a kritikus energia-infrastruktúra hackertámadásokkal szembeni hatékony védelméért szálltak síkra, s ebben a magántársaságokat sem hagyhatják magukra Bill Cassidy louisianai republikánus szenátor szerint. Az alternatív – közúti és tartályhajós – üzemanyag-szállítás megszervezése is folyamatban van. Kereskedők hat tankert már kibéreltek, hogy Európából hozzanak velük benzint a keleti parthoz, a Kinder Morgan harmadakkora áteresztőképességű párhuzamos vezetékét pedig teljes kapacitással üzemeltetik.

Felvásárlási láz még nem tört ki, de a benzinkutaknál láthatóan megnőtt a forgalom

hackertámadás Colonial Pipeline
Ezek is érdekelhetik