A kínai Csengtu Tianfu Nemzetközi Repülőtér hivatalosan is megkezdte működését, első járata vasárnap 11 óra 10 perckor szállt fel, és indult el Peking irányába. Csengtu, Szecsuán tartományi fővárosa, már a harmadik olyan város Kínában, amely két nemzetközi repülőtérrel rendelkezik. A 70 milliárd kínai jüanból (mintegy 280 milliárd forint) készült beruházás évente akár 60 millió utas utazásáról gondoskodhat – írja a BBC

 

Szecsuán a belföldi és külföldi turisták számára is vonzó úticél, ízletes konyhájának és gyönyörű tájainak köszönhetően. Egyelőre azonban csak belföldi turisták juthatnak el Csengtuba, hiszen Kína még mindig nem fogad nemzetközi turistákat. Az új reptér három leszállópályával és két terminállal rendelkezik, teljes területe mintegy 710 000 négyzetmétert fed le.

Fotó: Jiang Hongjing / Xinhua / AFP

Nagy szükség volt a csengtui repülőtérre a gazdaság gyors ütemű növekedése miatt

– mondta Brendan Sobie, légiforgalmi szakértő.

Kína belföldi piaca teljesen helyreállt a járványt követően, és egyre gyorsabban fog fejlődni a jövőben. Figyelembe véve a város méretét és központi elhelyezkedését, Csengtu városa garantáltan profitálni majd a beruházásból."

 

A legutóbbi statisztikák szerint Kína belföldi légi forgalma 2021 áprilisára 6,8 százalékkal nőtt 2019 áprilisához képest.

A dél-kínai Kuangcsou-Pajjüni Nemzetközi Repülőtér például 2020-ra a világ legforgalmasabb reptere lett, megelőzve az atlantai Hartsfield-Jackson repteret.

Kína beruházási tervei között szerepel további 400 repülőtér üzembe helyezése 2035-ig, amely nagy ugrást jelentene a jelenleg működő 241 reptérhez képest.
 

Az új repülőteret egy metróvonal is köti össze a városközponttal. A metróút 37 perc 44 másodperc hosszú, a metró sebessége peidg akár a 140 kilométer/órát is eléri. A Csengtu-Tianfu repülőteret a város másik repterével is összekötik majd, ennek munkálatai várhatóan 2023-ra fejeződnek be.