Nemzetközi gazdaság

A brit gazdaság májusi növekedése csupán fele a vártnak

A brit gazdaság növekedése a következő hónapokban tovább lassulhat, de a hazai össztermék várhatóan így is eléri még az idén a járvány előtti szintet.

A brit értéke májusban 0,8 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest, míg az elemzői előrejelzésekben 1,5–1,8 százalék közötti havi összevetésű növekedés szerepelt – foglalta össze az MTI a brit statisztikai hivatal elemzését. A hivatal az áprilisi növekedési ütemre adott becslését is alaposan visszavette: 

az első adatközlésben szereplő 2,3 százalék helyett a mai ismertetésben 2 százalékos növekedés szerepel az idei negyedik hónapra.

 Emellett az idei első negyedévben a megelőző negyedévhez viszonyítva elszenvedett gazdasági visszaesés mértékét megemelte a korábban kimutatott 1,5 százalékról 1,6 százalékra. A májussal zárult három hónapban 3,6 százalékkal nőtt a brit GDP, míg az elemzők 3,9 százalékos háromhavi növekedést vártak erre az időszakra. Mindezek alapján a brit GDP májusban még mindig 3,1 százalékkal elmaradt a járvány előtti utolsó hónap, a 2020. februári teljesítményétől.

Fotó: AFP

A teljes gazdasági aktivitás alakulásában jelentős szerepet játszott, hogy a feldolgozóipar teljesítménye váratlanul 0,1 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, amelyet a 13 feldolgozóipari alágazatból 5-nek az alacsonyabb kibocsátása okozott, köztük a jármű és gépgyártás 16,5 százalékos visszaesése, amely a mikrochipek globális hiányára vezethető vissza. Ezt ellensúlyozta az alapvető gyógyszeripari termékek és gyógyszerkészítmények gyártásának 25,2 százalékos növekedése. A feldolgozóipar bukdácsolása ellenére az ipari termelés egésze 0,8 százalékkal nőtt májusában havi összehasonlításban, bár a piac 1,5 százalékos növekedést várt, miután az előző hónapban lefelé módosított 1 százalékos csökkenést mértek.

Londoni makrogazdasági elemzők várakozása szerint a brit gazdaság havi alapú növekedése a következő hónapokban tovább lassul, de a hazai össztermék várhatóan így is eléri még az idén a járvány előtti szintet. 

Ezt erősítette meg Samuel Tombs, a Pantheon Macroeconomics vezető közgazdásza is. Véleménye szerint a statisztikai hivatal a járvány üzleti hatásairól készített friss felmérése, valamint a Bank of England a bankkártya-tranzakciókról és a közlekedési eszközök használatáról készített kimutatása mind arra vall, hogy a gazdasági aktivitás júniusban stabilizálódott. Így azzal számol, hogy a következő négy hónapban a havi összevetésű GDP-növekedések átlaga 0,5 százalék lesz, és a brit gazdaság aktivitása az idei év legvégén ismét eléri a járvány előtti szintet.

James Smith, az ING vezető közgazdásza kiemelte azonban, hogy a delta-variáns miatt a fertőzéses esetek emelkednek, bár a növekedési ütem végre mutat némi lassulást. Ez azzal a kockázattal is jár, hogy felerősödik a munkaerőhiány, amely tovább fékezheti a gazdasági kilábalást. Mindemellett jelenleg ő is arra számít, hogy a brit a gazdaság teljesítménye az év végéig nagyjából vissza fog térni a vírus előtti szintre.

feldolgozóipari aktivitás ipari termelés Egyesült Királyság GDP-adatok gazdasági teljesítmény
Kapcsolódó cikkek