Nemzetközi gazdaság

A várakozásokkal ellentétben gyorsult a kínai export növekedése júniusban

A kínai vámszolgálat kedden közzétett adatai szerint a kivitel dollárban számolt értéke 32,2 százalékkal nőtt júniusban éves összevetésben. A kínai export ezzel a tizenkettedik egymást követő hónapja nőtt júniusban.

Elemzők a bővülés mértékének mérséklődésére számítottak, 23,1 százalékos növekedést előre jelezve a májusban regisztrált 27,9 százalékos emelkedés után. Tavaly júniusban a kínai kivitel csupán 0,5 százalékkal növekedett a koronavírus-járvány gazdaságbénító hatásait nyögve.

Fotó: Shutterstock

A behozatal dollárban számolt értéke 36,7 százalékkal nőtt júniusban éves összevetésben.

Jóllehet a bővülés üteme lassult a májusi, 51,1 százalékoshoz képest, így is meghaladta a 30,0 százalékos növekedést valószínűsítő elemzői várakozásokat. A kínai import ezzel a kilencedik egymást követő hónapja nőtt, ám a kedvező adatok hátterében részben a koronavírus-járvány miatti 2020-as alacsony bázisadatok állnak. Tavaly júniusban a kínai behozatal 2,7 százalékos bővülést ért el.

A kínai külkereskedelmi mérleg 51,53 milliárd dolláros többlettel zárt júniusban. Elemzők 44,20 milliárd dolláros szufficitet jósoltak a májusi, 45,54 milliárd dolláros többlet után.

Az év első felét tekintve a kínai export 38,6 százalékkal, az import pedig 36,0 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest. Az idei első hat hónap külkereskedelmi mérlege 251,5 milliárd dolláros szufficitet mutatott.

A dollárban denominált adatok azért fontosak, mert az elemzők és befektetők túlnyomó többsége is ezekre alapozza előrejelzéseit és elemzéseit.
Jüanban számolva az export értéke 20,2 százalékkal, az importé pedig 24,2 százalékkal emelkedett júniusban éves összevetésben. Kína ezzel júniusban 332,75 milliárd jüan kereskedelmi többletet halmozott fel az év hatodik hónapjában. Az idei első félévben a jüanban denominált adatok alapján a kínai kivitel 28,1 százalékkal, a behozatal pedig 25,9 százalékkal bővült a múlt év azonos időszakához képest. A január-júniusi külkereskedelmi mérleg 1633,59 milliárd jüanos többlettel zárt.

A dollárban denominált értékek alapján Kína Európai Unióba irányuló exportja 35,9 százalékkal, az onnan származó importja pedig 38,8 százalékkal nőtt az év első felében.

Január-júniusban Kína és az EU teljes külkereskedelmi forgalmának értéke ezzel elérte a 388,2 milliárd dollárt. Az Európai Unió ezzel Kína második legnagyobb külkereskedelmi partnere volt az idei első félévben a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) után.

Li Kuj-ven, a kínai vámszolgálat szóvivője kedden elmondta: bár a kínai külkereskedelem minden valószínűség szerint az év második felében is tartani fogja a gyors növekedési ütemet, a behozatal és kivitel bővülése éves bázison számolva várhatóan lassulást mutat majd a tavalyi bázisadatok emelkedése mentén.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek