Nemzetközi gazdaság

Hazárdjátékot játszanak a britek a nyitással

A hétfői nyitásra úgy kerül sor, hogy egyre nő a fertőzöttek száma, és bár a kórházba kerülők és az elhunytak száma is megindult felfelé, azok szintje még mindig relatíve alacsony. Kérdés azonban, hogy ez így is marad-e?

Hétfőn Nagy-Britannia megszüntette a koronavírussal kapcsolatos csaknem összes korlátozást, így megnyithattak az éjszakai klubok, megszűnt a bárokban és a híres angol pubokban a csak asztalnál ülők kiszolgálása és a maszkviselési kötelezettség is – derül ki a CNBC tudósításából.

Fotó: Wiktor Szymanowicz / Anadolu Agency via AFP

Boris Johnson kormányát az ellenzék mellett az egészségügyi szakemberek is kritizálják a nyitás miatt, 

hiszen az elmúlt hét nap során több mint 310 ezer új fertőzöttet regisztráltak, ami 43 százalékkal magasabb az azt megelőző hét nap adatainál. A kórházba kerülők és a halottak száma az elmúlt hét nap során szintén közel 40 százalékkal haladta meg az egy héttel korábbiakat, ám ezek szintje még mindig relatíve alacsony a korábbi csúcsokhoz képest.

A nyitást a romló járványhelyzet miatt egyszer már elhalasztották június 21-ről, pont a romló esetszámok miatt, ám Boris Johnson úgy tűnik nem kívánt tovább várni a korlátozások megszüntetésével, hiszen 

az ország felnőtt lakosságának 87,9 százaléka kapott már legalább 1, míg 68,3 százaléka pedig két oltást is.

Kérdéses, hogy a magas esetszámok kapcsán felfelé induló kórházi befogadások és halálozások meddig tudnak emelkedni és bejön-e Johnsonnak a kockázatvállalás. Az oltottak magas száma ugyan leszoríthatja ezeket, ám a korábbiakban megfigyelt 2-3 hét csúszás az emelkedő fertőzésszámok és kórházi befogadások között nem feltétlenül jó előjel.

nyitás vakcina Nagy-Britannia oltás
Kapcsolódó cikkek