Nemzetközi gazdaság

Kínában tovább nőtt a termelői és fogyasztói árváltozás különbsége

Erőteljesen emelkedtek a termelői árak Kínában júniusban, míg a fogyasztói árnövekedés nem várt módon lassult.

Kínában a termelői árak éves bázison 8,8 százalékkal nőttek júniusban. Az áremelkedés mértéke némileg csökkent a májusi, 13 havi csúcsnak számító 9 százalékról, és összhangban áll az elemzői előrejelzésekkel. Az előző hónaphoz képest 0,3 százalékos volt a növekedés júniusban – foglalta össze az MTI a kínai statisztikai hivatal elemzését. Tung Li-csüen, a statisztikai hivatal szakértője szerint a hatékony állami intervenció lassította az ipari termékek árának növekedését. Emellett mérséklődött az előző hónapokban tapasztalt, nagy ütemű áremelkedés a kőolaj- és földgázkitermeléssel, valamint a vas- és egyéb fémek olvasztásával és hengerelésével foglalkozó szektorokban.

Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

A fogyasztói árindex éves bázison számított növekedése júniusban nem várt módon 1,1 százalékra lassult, a májusi, 1,3 százalékhoz képest.

Elemzők júniusra is 1,3 százalékos áremelkedést vártak. Havi összevetésben a fogyasztói árak 0,4 százalékkal zsugorodtak májusról júniusra, ami leginkább az élelmiszerek árának 2,2 százalékos mérséklődésének eredménye.

A sertéshús ára júniusban 13,6 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, részben az idényszerűen gyengülő kereslet, részben a sertéstenyésztési kapacitás bővülésének hatásaira – foglalta össze Tung Li-csüen.

A termelői árakkal szemben a fogyasztói árak már hónapok óta sokkal kisebb mértékben emelkednek,

míg havi alapon a termelői árak oldalán növekedés, a fogyasztói árakén csökkenés figyelhető meg. Amennyiben ez nem változik, félő, hogy a kis- és középvállalatok nem lesznek képesek elviselni a veszteségeket. Ez különösen azokat a helyi piacra gyártó cégeket érinti érzékenyen, amelyek – részben az állami szabályozások miatt – nehezebben képesek áthárítani költségeiket az ügyfeleikre.

Az első fél évet tekintve a fogyasztói árak 0,5 százalékkal emelkedtek a múlt év azonos időszakával összevetve. Az élelmiszerek és energiaárakat nem tartalmazó maginfláció 0,9 százalékkal emelkedett júniusban éves összehasonlításban, ami megegyezik a májusi adattal. Kína az évre 3 százalék körüli fogyasztói árnövekedést tűzött ki célul, szemben a tavalyi 3,5 százalékkal.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek