Nemzetközi gazdaság

Nem lehet bízni a nyugatban Irán szerint

Az Egyesült Államok túl makacs az atomalkuhoz való visszatérésről szóló bécsi tárgyalások során Ali Hamenei iráni ajatollah szerint. A nyugat nem akar szerinte az országának segíteni.

Ali Hamenei a búcsúzú Hasszán Rohani távozó kormányával beszélt szerdán. Az ajatollah szerint Rohani kormányának a tanulsága az, hogy nem lehet bízni a nyugatban – írja az AP.

Fotó: ATTA KENARE / AFP

Mindez az atomalku feltámasztásával kapcsolatos várakozásokat mérsékelheti. Az ajatollah az amerikai fél makacsságát is kritizálta a bécsi tárgyalások során.

A tárgyalások sikerét gátolhatja az is, hogy Rohanit a keményvonalas Reiszi követi az elnöki pozícióban. Reiszi ugyan a tárgyalások folytatását és a megállapodás elérését szeretné elérni az országot gyakorlatilag irányító Hamenei megállapításai ellenségesebb hangnem megütésének szükségességét várják.

Az ajatollah kritizálta a 2015-ös alkut nyélbe ütő Rohani kormányát naivitása miatt. A vezetőt az alkuból egyoldalúan visszatáncoló és szankciókat bevezető Donald Trump tettei látszólag igazolják is.

A szankciók megszűnésével járó alkut az olajpiac szereplői a Biden-kormányzat hatalomra kerülése óta várják, ám az ehhez hasonló kijelentések és Reiszi augusztusi beiktatása könnyen derékba törheti a reményeket.

Ali Hamenei atomalku olaj Irán
Kapcsolódó cikkek