A legtöbb feltörekvő piaci valuta erősödött a gyenge dollárhoz képest, a tőzsdék jól teljesítenek, és az olajár is ismét emelkedésnek indult hétfőn a hírre, hogy Kínában a drákói intézkedések következtében július óta először egyetlen új, lokálisan terjesztett koronavírusos esetet sem jelentettek a hétvégén, minden fertőzött külföldről hurcolta be a vírust. Peking zéró toleranciája tehát működik, csírájában fojtja el a vírus terjedését, miközben a világ más tájain változatlanul gondokat okoz a járvány. 

Fotó: AFP

Ausztráliában a lakosság felét érintik a korlátozások, az ország legnagyobb városában, Sydneyben szeptember 30-áig meghosszabbították a zárlatot, a leginkább fertőzött negyedekben éjszakai kijárási tilalmat is bevezettek.

Az intézkedések következtében a világ tizenharmadik legerősebb gazdasága a szélére sodródott, és Scott Morrison miniszterelnök hétfőn az oltási kampány felgyorsítását ígérte. Amint ez sikerül, fel kell oldani a korlátozásokat, „mert így nem lehet élni”, jelentette ki canberrai sajtótájékoztatóján. A szövetségi kormány júliusban hozta nyilvánosságra négy szakaszból álló lazítási programját, amelynek előfeltétele, hogy a 25 milliós lakosság 16 évesnél idősebb részének 70 százaléka be legyen oltva. Ezen a szinten a kabinet reményei szerint a szigorú korlátozások bevezetésének szükségessége már „nem valószínű”, míg 80 százalékos átoltottságnál csupán „kimondottan célzott zárlatok” kellenek majd, és a beoltottak szabadon utazhatnak a tagállamok között. Ehhez képest azonban jelenleg a felnőttek 30 százaléka kapta meg a vakcina mindkét, 52 százaléka pedig legalább az első adagját, és a mostani ütem mellett decemberre érik csak el a 80 százalékos átoltottságot.

Új-Zélandon is további négy nappal meghosszabbították hétfőn a múlt kedden elrendelt országos vesztegzárat, miután újabb 35 esetet regisztráltak. Jacinda Ardern miniszterelnök szerint az országnak van még mit tennie

nem hisszük, hogy elértük már a járvány csúcspontját

– jelentette ki.

Ez az első országos zárlat Új-Zélandon 2020 márciusa óta, amikor hat hétig voltak érvényben a legmagasabb szintű korlátozások. Yuong Ha, a jegybank vezető közgazdásza szerint azonban a járvány újabb kitörése miatt egyelőre nem szükséges változtatni a monetáris politikán, azt azonban elismerte a Reutersnek adott interjúban, hogy a súlyosan fertőző delta variáns megjelenése okoz bizonyos mértékű gazdasági bizonytalanságot. Az újabb góc miatt a a helyi központi bank (RBNZ) a múlt héten elhalasztotta az alapkamat emelését, és a piaci várakozások szerint 60 százaléka az esély arra, hogy a következő, október 6-i ülésen is ezt teszi majd.

Elemzők korábban még legalább két alapkamat-emelésre számítottak az idén, mivel a sikeres járványkezelés felpörgette az új-zélandi gazdaságot és ezzel együtt az inflációt is, a munkaerőhiány pedig egyre súlyosabb. Az ötmilliós országban a világjárvány 2700 megbetegedést és 26 halálesetet okozott. 

Európában a szigorítások egyelőre nem általánosak, az egészségügyi intézkedések és az ellátási problémák azonban jelen vannak és egyre súlyosabb hatással vannak az üzleti életre, amint azt a friss menedzserindexek (BMI)  is alátámasztják.  Az IHS Markit gazdaságkutató intézet előzetes adatai szerint a francia üzleti aktivitás növekedése augusztusban visszaesett az előző havihoz képest, a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index a várt 57,8 pont helyett 57,3 pontra gyengült a júliusi 58-ról.

Ugyanez a helyzet az egész eurózónában, ahol a feldolgozóipari BMI hathavi mélypontra, 61,5 pontra esett a júliusi 62,8 pontról a várt 62 helyett.

A szolgáltatóipari BMI a jelzett stagnálás helyett kéthavi mélypontra, 59,7 pontra gyengült a júliusi 59,8 pontról, míg a két szektor adatainak összesítésével képzett kompozit BMI szintén kéthavi mélypontra, 59,5 pontra süllyedt a júliusi 60,2 pontról, ami két évtizedes csúcs volt. Elemzők 59,7 pontra számítottak.

Saját fejlesztésű vakcinával oltanak Tajvanon

Tajvanon hétfőn kezdték oltani a húsz év felettieket a koronavírus elleni saját vakcinájukkal, amelyet a Medigen Vaccine Biologics vállalat fejlesztett ki; a cég július közepén kapott engedélyt a tömeges gyártásra.

A klinikai kísérletek második fázisában az önkéntesek 95,5 százalékánál képződött elegendő mennyiségű antitest az oltást követően.

Harmadik fázisban már nem vizsgálták a vakcinát, amelyet az elsők között kapott meg Caj Jing-ven köztársasági elnök. Tajvanon eddig az AstraZeneca és a Moderna oltását használták, és várják a BionTech első szállítmányát. A 23 milliós Tajvan a járványkezelés egyik sikertörténete, 16 ezernél kevesebben fertőződtek és eddig összesen 42-en haltak meg.