Szerbiában folytatódik az állam által szervezett és támogatott nyereményjáték, melynek célja a szürkegazdaság kifehérítése.

A Vedd el a nyugtát és nyerj! elnevezésű nyereményjáték következő húzását szeptember 18-án tartják meg. A számlás nyereményjátékban bárki részt vehet, aki borítékba zár és postára ad tíz darab készpénzfizetést igazoló számlát vagy ugyanennyi bankkártyás fizetésért kapott elismervényt. Így ösztönzik arra a lakosságot, hogy áfás számlát kérjenek, amivel az adóbevételek növelését szeretnék elérni. Egyelőre nehezen kimutatható, hogy ez mennyire javítja az adózási morált, de a statisztikák valóban arra utalnak, hogy

növekednek a kiskereskedelmi forgalmi adóból eredő bevételek. 

Fotó: Shutterstock

A polgárok akárhány borítékot beküldhetnek. Nem mindenki gyűjt, viszont vannak, akik a mások által otthagyott, vagy eldobott nyugtákat is összeszedik és beküldik, így növelve esélyeiket. Tavasszal már lebonyolították a nyereményjáték egy ciklusát, amelynek keretében személygépkocsikat és fővárosi lakásokat lehet nyerni. Az új körben részt vesznek azok a borítékok is, amelyek április vége óta érkeztek be, és azok is, melyek az elkövetkező időszakban lesznek beküldve. 

A nyereményjáték idei második körében is 30 darab személygépkocsi és nyolc lakás talál majd gazdára, amelyet hat alkalommal fognak kihúzni.

Az ország lakossága fogékony a szerencsejátékok iránt. Ezt bizonyítja, hogy az alacsony jövedelmek ellenére a fogadóirodák jelentős forgalmat valósítanak meg. Ezt próbálják kihasználni az állama gazdaság fehérítésére. Még azt is fontolgatják a bejelentések szerint, hogy a beoltottak, illetve a vakcinát később felvevők számára is nyereményjátékot szerveznek, így fokozva az oltakozási kedvet. A balkáni hétmilliós állam felnőtt lakosságának mintegy 55 százaléka van beoltva, és a napokban a harmadik, úgynevezett emlékeztető adag beadása is megkezdődött.