Nemzetközi gazdaság

Szabadlábon a Samsung-vezér

A Samsung de facto vezetőjét még 2017-ben ítélték el vesztegetésért és sikkasztásért, ennek letöltését 2018-ban felfüggesztették, majd 2021 januárjában született végső ítélet az ügyben.

Feltételes szabadlábra helyezték Lee Jae-yongot (Jay Y. Lee), a Samsung Electronics alelnökét pénteken – írja a Reuters. A sajtóban csak a „Samsung koronahercegeként” emlegetett Lee 207 nap után szabadult, miután 30 hónapos büntetéséből 18 hónapot töltött a rács mögött – az ügyben még 2017 augusztusában kezdte meg büntetését, ám azt később felfüggesztették, majd miután az 5 éves ítéletet a felére csökkentették, idén januárban újra börtönbe kellett vonulnia.

Fotó: Jung Yeon-je / AFP

A dél-koreai céget 2014 óta de facto vezető Lee a korábbi elnök, Pak Kunhje (Park Geun-hye) barátját vesztegette meg, hogy egy felvásárlás terén politikai támogatást szerezzen. A tranzakció segítette a vállalat vezetésének megszerzésében is a Samsung-alapító unokáját. 

Szabadulása után Lee első útja a cég központjába vezetett, 

noha az ítélet szerint az üzleti ügyekben is korlátozva van, így az igazságügyi minisztérium engedélyére is szüksége lesz, hogy felvehesse a fonalat, ám ez csak formalitás.

A szabadon engedésének a célja, hogy vezesse az üzletet

– nyilatkozta a Reutersnek Lee Kyungmook, a szöüli egyetem professzora. A Samsung egyelőre nem kommentálta, hogy az örökös mikor tér vissza a céghez.

Az üzletember szabadon bocsátásáért nem csupán a Samsung, de az amerikai kereskedelmi kamara is szót emelt, a csiphiány kezelését várva a döntéstől a BBC szerint. Noha a Samsung három fő divíziójának önálló vezetője van, és Lee börtönbüntetése ezek napi működését nem érintette, vállalati források szerint a nagyobb döntések, melyek mind a három részlegből igényelnek forrásokat, nem születhetnek meg nélküle. 

Különösen a tervezett 17 milliárd dolláros amerikai csipgyár helyszíne kapcsán várják a döntését.

Dél-Korea a múlt hónapban tette lehetővé, hogy az első büntetésüket töltők már büntetésük 60 százalékának kitöltését követően feltételesen szabadon bocsáthatók legyenek a korábbi 80 százalék helyett, ez tette lehetővé a Samsung-vezér szabadlábra helyezését is.

Mindez azonban politikai költségekkel járhat a kormány számára, különösen a jövő márciusi elnökválasztás előtt. Igaz, a jelenlegi elnök, Mun Dzsein (Moon Jae-in), aki a kormányzat és az üzleti szféra összefonódásának megszüntetését ígérte, nem indulhat újra az elnöki pozícióért az ország törvényei szerint, mely előírja, hogy az elnöki pozíciót csak egy ötéves ciklus erejéig tölthetik be a politikusok.

Lee jogi problémái azonban még nem értek véget, legközelebb szeptember 7-én áll bíróság elé törvénytelen nyugtató használata miatt, de emellett még könyvelési csalás és tőzsdei manipuláció miatt is eljárás folyik ellene. A Samsung-örökös mindkét esetben tagadja a vádakat. 

Dél-Korea Samsung Lee Jae-yong
Kapcsolódó cikkek