Nemzetközi gazdaság

Szabályozná a digitális pénztárcákat Ausztrália

Az új típusú fizetési megoldásokat kínáló nagy technológiai cégek a mostani szabályozás szerint hivatalosan nem fizetési szolgáltatások, ezért mérlegelni kell azok szabályozásának szigorítását.

A digitális pénztárcák és a technológiai cégek által kínált fizetési megoldások szigorúbb szabályozásáról írt vezércikket az ausztrál pénzügyminiszter, Josh Frydenberg – írja a CNBC. A miniszter szerint mérlegelnek egy olyan lépést, melyet egy a kormány számára készített jelentés a fizetési szolgáltatásokról javasol.

Fotó: Shutterstock

Az olyan szolgáltatások, mint az Apple Pay, a Google Pay vagy a kínai WeChat Pay a jelenlegi szabályozás szerint nem számítanak fizetési szolgáltatónak, így kívül esnek a szabályozási rendszeren, miközben az elmúlt években rendkívüli sebességgel növekedtek.

Frydenberg szerint ha nem történik meg a jelenlegi keretrendszer reformja, akkor a technológiai cégek fogják meghatározni a fizetési rendszerek jövőjét. Hasonló következtetésre jutott korábban a Nemzetközi Fizetések Bankja is, mely a pénzügyi hatóságokat sürgette a technológiai cégek és az általuk kontrollált adatok szabályozására.

Az ausztrál jelentés azt javasolja, hogy a digitális tárcák kapcsán minősítsék fizetési szolgáltatókká a technológiai cégeket, tisztázva ezzel az ilyen megoldások jogi helyzetét.

Ugyanakkor a kormány és a szektor által közösen létrehozandó stratégiai terv megalkotását is sürgeti a szélesebb fizetési szolgáltatások ökoszisztémája kapcsán, továbbá egy integrált minősítési rendszer fejlesztését is kívánatosnak tartja a fizetési rendszerek számára.

A jelenlegi szabályozás szerint az ország jegybankja dönt annak kérdésében, hogy kik számítanak fizetési szolgáltatónak. Az ausztrál jegybank szerint a személyes kártyás fizetések 8 százaléka volt 2019-ben digitális tárcához kötve, ami négyszeres növekedés 2016 óta, amikor még csak a vásárlások 2 százaléka történt ilyen módon. 

fizetési szolgáltatók Google Pay digitális tárca Apple Pay
Kapcsolódó cikkek