A részvényesek és a balesetekben elhunytak családtagjai is a bíróságon vennének elégtételt a repülőgépgyártó óriáscég ellen – írja a BBC.

Pert indítanak a részvényesek a Boeing igazgatótanácsa ellen, a 737 MAX típusú repülőgép két két halálos balesete miatt

– közölte egy amerikai bíró.

Fotó: AFP

Morgan Zurn szerint már az első szerencsétlenség után tüzetesen át kellett volna vizsgálni a gép egyik legfontosabb biztonsági rendszerét, ám a vállalat ezt elmulasztotta.

Az igazi áldozatok azok, akik elhunytak és a családtagjaik, de a befektetők is dollármilliárdokat veszítettek a balesetek következtében

– mondta Zurn.

A részvényesek a bírósághoz fordultak, amiért a Boeing vezetősége nem tett eleget a repülésbiztonsági követelményeknek, nagy károkat okozva ezzel a vállalatnak és a részvényeseknek

– tette hozzá.

2018-ban Indonéziában, 2019-ben pedig Etiópiában zuhant le egy 737 Max repülőgép. A szerencsétlenségek 346 emberéletet követeltek.

A vizsgálatok megállapították, hogy MCAS néven ismert automatizált repülésirányító rendszer hibája okozta a tragédiákat.

Idén januárban a Boeing 2,5 milliárd dollárt fizetett az ellene felhozott büntetőjogi vádak elsimítása érdekében. A vád szerint a cég eltitkolta a MCAS rendszer hibáját a biztonsági személyzet előtt, ami hozzájárult a balesetekhez.

Úgy tűnik, ezzel nem úszták meg, a repülőgyártó óriáscégnek a részvényesek által indított keresetek mellett a elhunytak családjai által indított polgári perekkel is szembe kell néznie.

Átgondoljuk a következő lépést – reagált szűkszavúan a Boeing.

A balesetek miatti jogi incidensek, a visszamondott rendelések, illetve az egyéb költségek már mintegy 20 milliárd dollárjába kerültek a Boeingnek.