Nemzetközi gazdaság

A jövő hét kulcsfontosságú lehet

Csütörtökön ül össze az Európai Központ Bank és várhatóan összecsapnak a mielőbbi szigorítást szorgalmazó héják és az élénkítés fenntartását kívánó galambok.

Csütörtökön ülésezik az Európai Központi Bank (EKB), aho várhatóan terítékre kerül az koronavírus-járvány, illetve az annak gazdasági hatásit kezelő kötvényvásárlási program jövője – írja a Bloomberg

Fotó: Martin Bertrand / Hans Lucas / AFP

Az oltási programok sikerének köszönhető újranyitás és az ennek a hatására beinduló gazdaság, az eurózóna elmúlt 10 évének legmagasabb inflációs adatával karöltve akár a szigorítás irányába mutatnak, ám az EKB mindeddig kitartott amellett, hogy átmeneti folyamatokról van szó, így nem volt akadálya a források áramlásának. Mindez szemben áll például az amerikai jegybank, a Fed lépéseivel, ahol már szóba került a szigorítás, de például Magyarországon már júniusban megkezdődött a monetáris szigorítás. 

A Christine Lagarde vezette testületen belül azonban egyre inkább megjelennek a szigorítást sürgető hangok, elsősorban az északi országok irányából, míg a déli államok vezetői szerint óvatosságra intenek az élénkítés leépítésével kapcsolatban. A jövő heti ülés tehát várhatóan a közeljövő összecsapásainak csupán csak az egyik eleme lehet.

A szigorítás időzítése kapcsán fontos szempont lehet a delta variáns terjedése a kontinensen, jóllehet az oltási programoknak hála, valószínűtlen, hogy a 2020-as évet jellemző lezárásokhoz hasonlókra kényszerüljenek a kormányok, így ennek a hullámnak a gazdasági hatásai is mérsékeltek lehetnek.

szigorítás Christine Lagarde monetáris politika Európai Központi Bank (EKB)
Kapcsolódó cikkek